A fotó jobb szélén látható Brana Crnčević

A palicsi üdülőtelep Vikend naselje bb nevet viselő utcáját a jövőben Brana Crnčevićről nevezhetik el, amennyiben ezt megszavazza Szabadka képviselő-testülete (márpedig miért is ne szavazná meg?).

Az utcanévadó bizottság indoklásából kiderül, hogy az előzetes jóváhagyási folyamat során kikérték a Magyar Nemzeti Tanács és a Horvát Nemzeti Tanács véleményét is, a tartományi önkormányzati titkárság pedig január 23-án adta meg a jóváhagyást.

Még emlékezhetünk rá, 2015 elején borzolta fel a közvéleményt az a hír, miszerint a haladó párt a jelenlegi Danilo Kiš alapítvány helyett egy Crnčević nevét viselő kulturális ernyőszervezetet hozna létre, amely maga alá vonta volna a teljes művelődési életet, beleértve a Desiré Fesztiváltól a filmfesztiválig mindent. Az akkori botrány miatt ettől elálltak, az utcanévadás ötlete először 2015 közepén jelent meg, most pedig megérett rá a helyzet a jelek szerint.

Brana Crnčević irodalmár neve összeforrott a kilencvenes évek nacionalista politikájával. Slobodan Milošević közeli barátja volt, tagja volt a boszniai Szerb Demokrata Pártnak és Radovan Karadžić ártatlanságának egyik fő szószólója volt a hágai per során. Vojislav Šešelj Hágába utazás után betagosodott a Szerb Radikális Pártba, majd a pártszakadást követően a haladókhoz csatlakozott, 2011-ben halt meg.

Az utcanévadás a jelenlegi SZHP-VMSZ hatalom második olyan lépése lesz, amellyel a kilencvenes évek háborúinak ideológiai atyjairól emlékezik meg, ugyanis tavaly a város díszpolgárává nevezték ki Matija Bećković akadémikust, aki szintén nem a nemzetek közötti toleranciáról ismert.