A német Deutschlandradionak nyilatkozott az Arany Medve-díjjal kitüntetett Testről és lélekről című magyar film rendezője, Enyedi Ildikó, aki a filmes téma mellett a közéleti kérdésekről is elmondta véleményét. Az interjú egyes részeit a Magyar Nemzet fordította le, ebben a filmes többek között azt mondja, „Ezek a mi mindennapjaink. Oké, adjon nekem egy kis húst, egy kicsit innen, egy kicsit abból – ez volt a szocializmus. (…) De ami most a hazánkban történik, szégyen, és valóban félelemmel tölt el. (…)”

Szerinte a magyarok évek óta abban élnek, amit az Egyesült Államok polgárai most tapasztalnak meg.

„(…) nem csak arról van szó, hogy tisztességtelen módon megkerülik a szabályokat, hanem alapjaiban változtatják meg és rombolják szét a szabályokat, rombolják szét a demokrácia alapjait és a demokratikus kontrollt. Szívesen volnék büszke a hazámra, de már hosszú évek óta nem tudok az lenni, és ez fáj nekem” – nyilatkozta.

Nem sokkal az interjú magyar nyelvű megjelenését követően Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő rendre is utasította őt a következő Twitter-bejegyzéssel: „Kedves Ildikó, most a hazánkban az történik, hogy tizenkét év után végre filmet csinálhattál.  Ne szégyelld és ne félj tőle.”