Kétszáz éve a mai napon született Kossuth Zsuzsanna, Kossuth Lajos legfiatalabb húga, aki az ápolóképzés legkiemelkedőbb alakjává vált. A szabadságharcban a tábori kórházak főápolójaként dolgozott, majd ő szervezte meg 1849-ben a legelső katonakórházakat. Emlékére 2014 óta ezen a napon kitüntetésekkel jutalmazzák a legkiválóbb ápolókat.

Sándor Mária, a fekete ruhás nővér (Fotó: Thaler Tamás)

Sándor Mária, a fekete ruhás nővér (Fotó: Thaler Tamás)

2015-ben vált híressé Sándor Mária, aki a magyarországi egészségügy végtelenül rossz helyzetével kapcsolatos panaszokat próbálta meg összefoglalni és megfogalmazni a kormányzat felé. kezdeményezésére az ápolók egy része két hétvégén fehér helyett fekete köpenyben dolgoztak: ennek alapján kezdték „fekete ruhás nővérnek” hívni.

Több tüntetést szervezett és kitartóan harcolt az egészségügy javításáért. Nem kis meglepetésre, 2016-ban bejelentette visszavonulását: saját bevallása szerint belefáradt a felesleges küzdelembe.

Néhány nappal ezelőtt öngyilkosságot kísérelt meg, de megmentették. Salgótarján fideszes ex-képviselője erre „elegánsan” úgy reagált a Facebookon: „Kár, hogy túlélte”.

Kossuth húga – szerencsére – ennél sokkal nemesebb teremtés volt,