Amikor a Vajdasági Magyar Szövetség politikai ellenfeléről készít(tet), rendel meg lejárató írást vagy küld szét egy hasonló tartalmú közleményt, akkor a VMSZ hű követői azonnal rárontanak a közösségi portál Megosztás feliratára, hogy minél több emberhez eljusson az általuk hirdetett, egyedüli igazságként reklámozott ige.

A Délhír karikatúrája

Pénteken délután a VMSZ közleményben tudatta a világgal: a párt vezetése úgy döntött, hogy a minden bizonnyal áprilisban esedékes köztársasági elnökválasztáson a jelenlegi miniszterelnököt, Aleksandar Vučićot támogatja majd. Sokat elmond a helyzetről, hogy a közleményt a Magyar Szó Online, vagyis az egyetlen vajdasági magyar nyelvű napilap honlapja, nem osztotta meg az újság Facebook-oldalán (sok hozzászólást törölni kellett volna, s aztán jöttek volna a cenzúra van kommentek). A VMSZ saját FB-oldalán pénteken 13:43-kor osztotta meg a közleményt, amely szombat délutánig 43 lájkot és 14 megosztást kapott. Ez utóbbi úgy jött össze, hogy egy személy kétszer is megosztotta a közleményt (ezúton is gratulálok, szép volt, lehet várni a jutalmat), egy pedig azért osztotta meg a Zenta a zentaiaké csoportban, hogy epés kommentárt írhasson elébe („a mocskok is megszólaltak” – szólt a kommentár). Ha a duplázást és a csoportban elhelyezett megosztást kivonjuk a 14-ből, marad 12, abból azonban ki kell vonni még hatot, ugyanis a közleményt megosztotta még: a Vmsz Vasutas Hsz, a VMSZ Ifjúsági Fórum-Szabadka, a VMSZ Újváros helyi szervezet, a VMSZ Magyarcsernyei Községi Szervezete, a VMSZ Ifjúsági Fórum és a VMSZ Topolya Község. Összesen hat, vagyis hat személy tartotta fontosnak közölni az ismerőseivel, hogy a VMSZ Aleksandar Vučićot támogatja.

Picit kevesebb, mint három órával a közlemény megjelenése után a VMSZ tagok egymás cikkeinek a lájkolására létrehozott Jó Reggelt Vajdaság nevet viselő, már a saját nevét hibásan leíró, kezdeményezés-féleség felületen zsebek álneves szerzőtől megjelent a Miért Vučić? című betűkből és írásjelekből álló szerecsenmosdatás, aminek a lényege, hogy azért kell a jelenlegi miniszterelnököt támogatni, mert így lehetővé válik a megkezdett reformok, valamint Szerbia integrációjának a folytatása. Ez a cikk huszonnégy óra alatt tíz lájkot kapott és egy ember, micsoda véletlen egybeesés, a fő- és felelős szerkesztő, Horváth Noémi osztotta meg. A cikk lájkolói között a VMSZ (egykori) nagyágyúi közül egy ember van: a zentai Juhász Attila, aki éveken át volt Zenta város polgármestere, most pedig szabad- vagy munkaidejében az összes Jó Reggelt Vajdaság oldalon megjelenő cikket lájkolja, s ezen kívül azokat, amelyeket ő ír juhem név alatt, azokat meg is osztja a saját Fb-oldalán (meg még párat, amelyek bizonyára közel állnak az ő ízlésvilágához).

Akkor számoljunk: hét VMSZ-es személy osztotta meg a közleményt és a JRV-s cikket. A hétből az egyiknek, Horváth Noéminek ez kutyakötelessége is volt, mert, ha nem tette volna meg, hát repülne a tolla a VMSZ női fórumának éléről. Persze nem kizárt, hogy a JRV-s látogatottság miatt, így is repülni fog… De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a közleményt, amelyben a jövőnkről van szó, azt sem a köztársasági, sem a tartományi parlamentben ülő VMSZ-esek nem tartották fontosnak megosztani.

Hej, fiúk, lányok, hát mi történik? Eljött az a pillanat, amikor nektek is ciki lett, kínossá vált barátaitok, ismerőseitek előtt vállalni a pártvezetés egyhangú (persze, persze) döntését? Miért nem osztjátok meg a közleményt és a JRV-s írást? Tényleg úgy gondoljátok, hogy Pásztor István túltolta a biciklit, csak nem meritek neki megmondani?

A koalíció és az ezzel járó hatalom, állami munkahelyek fontosak, azonban van még pár dolog, ami ennél is fontosabb. A magyar embereknek egyszer a szemükbe kell nézni. A cselekedeteitek után nem tudom, hogy ez hogy fog nektek sikerülni. Én szurkolok, tiszta szívemből, de őszinte leszek: az ellenségeimnek sem kívánom azt a pillanatot, amikor ti azt mondjátok a vajdasági magyar embernek: karikázzátok be Aleksandar Vučićot a szerbiai elnökválasztáson!

Ja, majdnem elfelejtettem, hogy ti ezt a közleménnyel és a JRV-s írással már megtettétek…

(Vendégszerzőnk: Surányi Zsolt)