A belgrádi Biztonságpolitikai Központ legutóbbi felmérése alapján a szerbek 73 százaléka szerint nem lenne igazolt háborút indítani a koszovói területek visszaszerzéséért. A megkérdezettek 17 százaléka nem tudott válaszolni a kérdésre, a 10 százalékuk viszont azon a véleményen volt, hogy háborúzni kellene az elveszített tartomány visszaszerzéséért.

A felmérés alapján a Dverire és a Szerb Haladó Pártra szavazók többsége se fogna fegyvert a déli tartományért.

A belgrádi Blic napilapban közzétett eredmények alapján a legharciasabbak a 18 és 29 éves korosztály képviselői. A norvég külügyminisztérium támogatásával készült közvélemény-kutatást során 1403 felnőtt szerbiai állampolgár véleményét kérték ki, politikai hovatartozás alapján is felmérték a szerbek harciasságát. Ez alapján a megkérdezett SZHP tagok 70, 6 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem igazolt azért összetűzésbe bocsátkozni, hogy Koszovó Szerbia része maradhasson. A DP soraiban ez az arány eléri a 86, 5 százalékot, a Szerbiai Szocialista Párt–Szerbiai Egyesült Nyugdíjasok Pártja–Egységes Szerbia koalíció szavazóinak 70, 2 százaléka, a közvélemény-kutatásban résztvevő dverisek 57, 5, az LDP-esk, az SZDP-esek 87 százaléka is ezen a véleményen van, valamint a megkérdezett VSZL-sek és radikálisok 50 százaléka sem támogatna egy Koszovóért kezdeményezett fegyveres konfrontációt.

A felmérés alapján Koszovóért legkevésbé a Dosta je bilo politikai tömörülés tagjai háborúznak, akiknek 96 százaléka adott nemleges választ a feltett kérdésre.

(Fotó: GettyImages)