Somogyi Péter

Vajdasági magyar elnöke van az eddigi ismeretlenségből még csak pénteken, február 17-én a nyilvánosság elé lépő Európai Alternatíva Pártnak. Habár a szervezet több éve alakult, még csak most érezte elérkezettnek a pillanatot, hogy megmérettesse magát a választásokon, s máris a 2018-as magyarországi voksolásra készül. „Kétlaki életet élek, 1992-től 2002-ig csak Londonban éltünk; amikor a gyerekeink születtek, akkor Magyarországon, s a tavalyi év végétől én ismét Londonban, de a gyermekek még Budapesten” – mondta el Somogyi Péter a Magyar ATV műsorában (lásd lenti videónkat). A kérdésre, hogy miért döntött családjával a kétlakiság mellett, a pártelnök így válaszolt: „Van, ami nagyon jó Londonban, van, ami nagyon jó Budapesten, de ez alma és körte, és nem lehet összehasonlítani.”

Az Európai Alternatíva Párt önmeghatározása szerint a külföldön dolgozó, élő magyar állampolgárok pártja. Céljaik közt kiemelik, hogy a szavazástól az ügyintézésig könnyíteni szeretnének a kint élők státusán, továbbá normalizálni akarják a magyarországi közéletet, annak érdekében is, hogy a külföldön dolgozóknak reális célja lehessen a hazatérés.

A szervezet internetes oldalán olyan követelések olvashatóak, mint a kinti, illetve szomszédos országban élő magyarok szavazási lehetőségeinek egységesítése, azaz, hogy egy londoni magyar is szavazhasson levélben, ne csak a konzulátuson. A párt programja (bár, így, első ránézésre igencsak kivonatosnak tűnik) elérhető a szervezet honlapján:

Európai Alternatíva | Címlap

Célunk a külföldön élő magyar állampolgárok társadalmi, kulturális és politikai önrendelkezését elősegíteni, támogatni, és alkotmányos jogait kiterjeszteni.

Az Európai Alternatíva Párt február 17-ére hirdette meg első programját, amelyet afféle zászlóbontásnak is tekinthetünk. A szervezet célkitűzéseiről Somogyi Péter a tévéműsorban elmondta: „A Londonban vagy a világon bárhol élő magyarok jogfosztottá váltak a legújabb szabályozás szerint, és mi ezt elfogadhatatlannak tartjuk.” Majd hozzátette még: „Az Európai Unión belül van a legtöbb elvándorolt magyar, és az belföldnek minősül.” A szervezet elnöke úgy értékelte, hogy jelenleg az Európai Alternatíva a legdinamikusabban növekvő magyar párt, s már az Európai Unió összes államából vannak kint élő magyar tagjai.

London, 1994. március 15-én (Forrás: Twitter)

A párt színre lépése alkalmából Somogyi Péter a Twitteren mutatkozott be a nyilvánosság előtt. Itt azt írja magáról, hogy 1989-ben a budapesti tüntetések után augusztusban Prágából tudósította az Új Symposion című folyóiratot, majd 1994-ben, az újságai „sorozatos betiltását követően Londonban” talált menedéket. A közzétett, a brit fővárosban készült felvételhez pedig azt írta, hogy „itt március 15-ét ünnepeljük, úgymond családi körben”, akármit jelentsen is ez. Vajdasági kötődéseiről sokkal többet nem árul el, és a „betiltott” újságainak még a címét sem közli. A HVG is, amely egy cikkben foglalkozott a párt indulásával, csak érintőlegesen említette a pártelnök származását: „Somogyi személyes indíttatásból hozta létre a pártot, 18 éves kora óta politizál, ott volt Prágában a bársonyos forradalom idején, amikor a fiatal Deutsch Tamást és társait letartóztatták 1989-ben. A vajdasági származású Somogyi lapokat indított az akkor még Kis-Jugoszláviában, de ezeket betiltották. Aztán tíz éven át élt Londonban, majd egy magyarországi periódus következett rendezvényszervezéssel a Central European Business Centre cég keretein belül. 2016 óta megint kint él Londonban.”

Hamarosan pártja lesz a kint dolgozó magyaroknak

Február 17-én lép ki igazán a nyilvánosság elé és szeptemberre építené fel magát az Európai Alternatíva Párt, a külföldön dolgozó, élő magyar állampolgárok pártja. Célja egyrészt a szavazástól az ügyintézésig könnyíteni a kintiek státuszán, másrészt normalizálni a magyarországi közéletet, hogy a kint dolgozóknak reális célja lehessen a hazatérés.

Somogyi Péter nevéhez Vajdaságban két lapalapítás köthető. Az első volt a Pannon Hírlap című napilap, amelyik nagyjából egy hétig jelent meg, majd pedig ennek a nyomdokaiba lépett hetilapként a Képes Pannon Hírlap, amelynek, sajnos, ugyancsak mindössze néhány száma került az üzletekbe.

A Pannon Hírlap impresszumában olvashatjuk az alapítók nevét: Somogyi Péter és Mucsi Géza

 

A Pannon Hírlap próbaszáma 1991. március 21-én jelent meg

 

Megérkezett a tavasz hírnöke: 1991. április 30-án került a trafikokba a Pannon Hírlap első évfolyamának első száma

 

Somogyi Péter kedden este volt a Magyar ATV műsorának vendége, ahol Rónai Egon beszélgetett vele:

Somogyi a Twitteren több felvételt tett közzé, amelyeken olyan neves politikusokkal látható együtt, mint Bill Clinton amerikai elnök, Gerhard Schröder német kancellár, vagy Garri Kimovics Kaszparov sakkozó és orosz politikai aktivista, s mint írja, „2007-ben Sarkozy egy napos budapesti látogatása nagyon sűrű volt, Gyurcsánytól sietett Orbánhoz, de azért néhány szót tudtunk váltani”, de vele közös fotót nem publikált.

 

S végül, ahogy egy profi politikushoz illik is: családi fotó a Hyde Parkban (Forrás: Twitter)