Százmillió forinttal támogatja a magyar kormány a külhoni ifjúsági közösségeket. A határon túli civil szervezetek és egyházi jogi személyek március 18-ig kérhetik ifjúsági programjaik támogatását – jelentette be szerdán Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár Budapesten. A politikus a programot ismertetve kiemelte: a pályázatra a legkülönfélébb tevékenységet végző szervezetek jelentkezhetek kulturális, hagyományőrző, közösségi programokkal – idézte szavait a Magyar Távirati Iroda. A jelentkezés feltétele, hogy a szervezetek tevékenységének célcsoportja a tizenöt és huszonkilenc év közötti korosztály legyen.

A vissza nem térítendő támogatás hatszázezer forinttól kétmillióig terjedhet, s jelentős előnyt jelent, hogy az önrész nem feltétel.

Az államtitkár elmondta, hogy a program célja a határon túli magyarság szülőföldön maradásának támogatása. Szeretnék erősíteni a fiatalok magyarságtudatát, hogy az anyanyelvükkel együtt ezt is megőrizzék és később továbbadják a következő generációknak. A programot 2016-ban hirdették meg először. A tavalyi felhívásra 291 pályázat érkezett, és nyolcvannyolcat támogattak az akkori, ötvenmillió forintos keretből. A legtöbb pályázat akkor Erdélyből érkezett. A támogatott programok között volt például a bátorkeszi református ifjúsági tábor, Madéfalva tánccsoportja, cserkésztáborok és egy vajdasági karrierépítő tábor.

A pályázati kiírás megtalálható a Bethlen Gábor Alap honlapján, a bgazrt.hu oldalon – olvasható a távirati iroda jelentésében.