Harmincezer szerb állampolgár kért menedékjogot 2015-ben az Európai Unióban – ábrázolja a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján készült, szerdán kiadott infografikáján a Magyar Távirati Iroda. Két évvel ezelőtt a legtöbben Szíriából érkeztek, számuk meghaladta a 368 ezret, s százezer fölött van még az afganisztániak és az irakiak száma is.

Mivel a hivatalos statisztikákban két államra vannak osztva, a számuk megtévesztően kisebbnek tűnhet, mégis, a fentiekhez hasonlóan ugyancsak meghaladja a százezret az Európai Unióban menekültstátusért folyamodó albánok száma: hetvenkétezren Koszovóból, hatvanhétezren Albániából, tehát összesen száznegyvenezren érkeztek két évvel ezelőtt Nyugatra. Nagy valószínűséggel a szerbiai állampolgárként regisztrált menedékkérők között is jelentős arányban vannak koszovói albánok, de ezt nem jegyzik a statisztikai kimutatások.

Az említett államokon kívül Európa területéről csak Ukrajnából érkeztek még az unió területére jelentősebb számban menedékkérők, számuk kicsivel haladja meg a húszezret.

Jelentős kibocsátó ország még Pakisztán, Eritrea, Nigéria, Irán és Szomália is.

Az Európai Unióban 2015-ben csaknem másfél millió – egészen pontosan 1 321 600 – menekültkérelmet nyújtottak be hivatalosan. Ez a szám nem tartalmazza azokat az illegálisan érkezett menekülteket, akiket a hatóságok nem vettek nyilvántartásba, illetve, akik nem nyújtottak be menedékkérelmet.