„Nem akarok köztársasági elnökjelölt lenni. Eszem ágában sincs jelöltetni magam az elnöki posztra”
(2016. március 21., Happy TV)

A fent idézett kijelentés Aleksandar Vučić kormányfőtől származik. Szerbia polgárai már hozzászoktak az állandó kampányfeszültségekhez, a jelöltekről szóló találgatásokhoz és ahhoz, hogy folyamatosan arról szól a közbeszéd, vajon lesznek-e választások vagy nem. Csupán kilenc hónappal a rendkívüli parlamenti választásokat követően sok szó esik az újabb megmérettetés megtartásáról, a miniszterelnök nyilvános szerepléseinek pedig állandó elemévé vált, hogy folyamatosan cáfolja az esetleges elnökjelöltségére vonatkozó újságírói felvetéseket.

 

Az elmúlt egy évben a kormányfő egyértelműen nyilatkozott a jelöltséget illetően. Még a kormányalakítás időszakában, azon kijelentését követően, hogy igyekszik mielőbb összeállítani a kormánytagok névsorát, és ha ez nem sikerül neki, nem zárja ki, hogy valaki más tegye meg ugyanezt, az Elég volt mozgalom felvetésére, hogy ezzel a kijelentéssel bejelentkezett az elnöki posztra, Vučić ismételten leszögezte, hogy

„Ennek ellenére, Szerbia polgárainak érdekében ezredszerre is megismétlem: eszem ágában sincs jelöltetni magam az elnökválasztáson és semmiképpen sem leszek Szerbia elnöke.” (2016. július 23., Tanjug)

Hasonlóképpen nyilatkozott a parlamentben is, egy vitában, amelyet a Szerb Radikális Párt elnökével, Vojislav Šešeljjel folytatott:

„Ami az elnökválasztást illeti: Šešelj úr, Ön jelöltetni fogja magát, éppen úgy, ahogyan én nem fogom, és ezt mindketten tudjuk. Ismerem én jól Önt, ugyanúgy, ahogyan Ön is ismer engem. Šešelj úr, tudja, másoktól eltérően én minden napot, tizenöt éven keresztül minden napot Šešelj úrral töltöttem és jól tudom, mikor beszél komolyan és mikor nem. Tehát amikor azt mondja, hogy nem fogja jelöltetni magát, nem kell komolyan venni. Jelöltetni fogja magát, de még hogy. Ahogyan azonban mondtam is, én nem fogom magam jelöltetni.” (2016. augusztus 10-én, a parlamenti vitában)

A Belgrádi biztonsági fórum egyik vitájában, amelyet tavaly októberben tartottak, Vučić hasonlóképpen nyialtkozott. Kijelentette, hogy noha sokan tekintenek politikai lépéseire az elnökválasztási kampány részeként, ő nem fogja magát jelöltetni.

„Azt mondják, a bunkó Vučić szeretne győzni az elnökválasztáson, pedig én jelöltetni sem fogom magam.” (2016. október 13., Beta)

Egy hónappal később, a kormány első száz napjának alkalmából arra a kérdésre, hogy jelölteti-e magát az elnökválasztáson, a következőt válaszolta:

„Az elnökválasztással nem foglalkozom, és nem is fogok, annak ellenére sem, hogy egyesek a kormányban igenis foglalkoznak ezzel a kérdéssel.” (2016. november 19., Tanjug)

Ennek ellenére, alig néhány nappal később a zágrábi Globusnak adott interjúban Vučić már igyekezett felhigítani az addigi állításait és egyértelműsítette, hogy lemond kormányfői posztjáról, ha a Szerb Haladó Párt veszít az elnökválasztáson. Arra az újságírói észrevételre, hogy a közvélemény-kutatások arra utalnak, hogy ő maga már az első választási fordulóban biztosan nyerne, míg a haladók valamely más jelöltje veszítene a második fordulóban, s ezért az elemzők szerint mégiscsak jelölteti magát, Vučić azt válaszolta:

„Lehet, hogy ők tudnak valamit, amit én nem.” (2016. november 23., Tanjug)

Hogy a kormánypártban időközben már sokat gondolkodtak Vučić jelöléséről, azt tudjuk többek között abból is, hogy a miniszterek egyre gyakrabban beszélnek arról, hogy ő lehetne az egyetlen jelölt, aki jelentős szavazattöbbséggel tudna győzni. Leginkább Zorana Mihajlović kormányalelnök ilyen jellegű kijelentései voltak szembeötlőek.

„Nem titok, hogy Aleksandar Vučić kormányfő a legnépszerűbb politikus az országban és hogy egyedül ő bírja a polgárok több mint ötven százalékának támogatását, ami elég az első fordulóban aratandó győzelemhez az elnökválasztáson” – jelentette ki Zorana Mihajlović, a Szerb Haladó Párt elnökségének tagja, hozzátéve, hogy ezeket a tényeket figyelembe veszik, amikor a haladók döntenek az elnökjelölt személyéről. (2016. december 24., Tanjug)

Vučić szilárd álláspontját, amely arra vonatkozott, hogy nem indul a köztársasági elnöki posztért, jelentősen felpuhította a davosi világgazdasági fórumon, ahol arra a kérdésre, hogy jelölteti-e magát, azt válaszolta, hogy még nem döntött.

„A köztársasági elnökválasztáson való esetleges részvételre vonatkozó döntést január végén vagy február elején hozom meg. Mivel mindenki más sokkal jobban tudja, hogy mit fogok tenni, mint én, ezért az a dolgom, hogy harcoljak Szerbiáért, ahogyan eddig is, és szeretnék miniszterelnök lenni. Szorgalmasan és keményen dolgoztam az ország érdekében és azt hiszem, hogy ezt az emberek az élet számos területén megtapasztalták.” (2016. december 24., Tanjug)

 

Az Istinomer.rs alapján