Óbecse négy általános iskolájába harmadannyi elsős jut, mint ahányat évtizedeken át fogadtak. Magyar elsősből ilyen kevés – összesen 66 fő – soha nem volt. Az iskolák vérre menő kampányba kezdtek, ahol nem számít, hogy fedezetlen vagy kérdőjeles ígéret tesznek, de a sárdobálástól sem riadnak néhol vissza. Oktatásügyi szakértőnk mutat rá az iratkozási kampány visszásságaira.

Érdemes tanulni és olyan hivatást vállalni, ami egy életen át elégedettséggel tölti el az embert. Beszélgetés Kovács Ivánnal, a Családi Kör állatorvos munkatársával munkáról, de még inkább a hobbijáról, ami nemcsak különös, hanem mifelénk elég furcsának is számít.

Mintegy 30 millió bevándorló érkezett Észak-Amerikába 1820 és 1920 között. Hogyan nézett ki akkor a bevándorlók ellenőrzésre, milyen bánásmódban részesültek és kiket deportáltak azonnal? Egy kis történelem, amely igen érdekes mai szemszögből nézve.

Enyhült az idő, nincsenek már olyan nagy mínuszok. A termelők és a vevők száma is megnőtt a piacokon. Be kell szerezni a friss zöldséget, gyümölcsöt, mert a nagy hidegek alatt kifogyott a kamra tartalma. De kevés háznál került fehér répa is a vasárnapi levesbe, mert sok helyütt kifagyott, így akár 350 dinárt is kérnek kilójáért. Nagy fagyok utáni körkép a magyarkanizsai piacon.

Világos, hogy a szerbiai egészségügy állapota sok ember számára jelent fejfájást. Könnyű olyan történetekbe botlani, amelyek például a klinikák és kórházak megfelelő felszereltségéről szólnak, vagy a beteg és az egészségügyi személyzet közötti konfliktusokról. Időről időre a szülészetek helyzete is figyelmet kap a közbeszédben, de talán mégsem ez a legnépszerűbb ügy. Egy két gyermekes apa írt cikket a szülésről, jobban mondva a nők szabadságáról saját szülésüket illetően.

Hogyan készül a kupuszinai rétes, miben más, mint más tajegységek kalácsai és miért nem szabad, hogy a rétes receptje elhagyja a falu határát? Silling Léda néprajzkutató könyvének részletéből kiderül mindez.

Maradt még a kamrában befőtt? Ízletes sütemények receptjeivel szolgálunk e héten, amelyekhez üvegbe zárt nyári gyümölcsök kellenek.

Keressék a Család Kört a lapárusoknál!