Marija Mali, Belgrád polgármesterének volt felesége kijelentette, egykori férje, Siniša Mali elmesélte neki, hogy ő szervezte meg „néhány vityilló” lerombolását a Savamala városrész Hercegovinai utcájában.

A bűnözés és korrupció felderítésével foglalkozó oknyomozó újságíróhálózatnak, a KRIK-nek adott interjúban Marija azt állítja, a polgármester egy nappal a rombolás után úgy fogalmazott, hogy kisebb zavarokat kellett elhárítania a Belgrád, víziváros projektum miatt.

– Akkor Montenegróban töltöttem a szabadidőmet a gyerekekkel. A választásokat április 24-én tartották, ő másnap repülővel jött utánunk. Úgy beszélt erről, mintha egy legnormálisabb esemény lett volna. „Problémám volt. Voltak olyanok, akik nem akartak kiköltözni. Tisztítási akciót szerveztem. Jöttek az emberek az éjszaka közepén, egy kicsit szétvertek ott valamiket. Semmi szörnyűséget nem követtem el.” Ezek, az ő szavai szerint, valamilyen kis kunyhók voltak, vityillók – mesélte Marija Mali.

Abban a pillanatban nem lehetett arra számítani, hogy az eset „bombaként robban” a sajtóban, mondja.

– Egyáltalán nem lehetett azt feltételezni, hogy bárki is észrevenné a rombolást. Gondolom, amíg a nagy választási eufória tartott, a nép örült a miniszterelnök győzelmének, ennek az esetnek feledésbe kellett volna merülnie. Siniša dolga volt, hogy megtisztítsa ezt a területet, ő tárgyalt az arabokkal a Belgrád, víziváros kiépítéséről.

Marija azt is elmondta, hogy a volt férje említette a kivitelező cég nevét, de a nevet nem mondta ki az interjú során. Szerinte Siniša Mali nagyon megváltozott miután polgármester lett, és politikailag megerősödött.

– Valami drasztikusan megváltozott abban az emberben. Fizikailag megtámadott, és ugyanabban a hónapban romboltak Savamalán is. A dominancia, a hatalom és az erő érzése tetőfokára hághatott – „Én mindent megtehetek” – meséli Marija.

A tavalyi választások éjszakáján rombolták le a szóban forgó épületeket. A símaszkosok, akik részt vettek a rombolásban megkötözték az ott lévőket. A polgármester mindvégig tagadta, hogy bármi köze is lenne az ügyhöz. Aleksandar Vučić miniszterelnök a fővárosi vezetést tette felelőssé a történtekért, de egyszer sem említett neveket.

Marija Mali a hétfőn megjelent interjúban volt férje ügyleteléseiről is beszélt. Állítása szerint a polgármester rákényszerítette arra, hogy hazudjon a Korrupcióellenes Ügynökség vizsgálódása során, amikor 95 ezer euróval nem tudtak elszámolni – akkor férje kényszere alatt azt kellett állítania, hogy apja halála után találta a pénzt. Marija azt is állítja, hogy a polgármester egy offshore cég igazgatói székébe ültette őt, úgy hogy ő nem is tudott róla. Az interjú készítése alatt több dokumentumot mutatott be, amivel elmondása szerint igazolni tudja az állításait, írja a KRIK.

A válásukat követően a gyermekeik feletti felügyeleti jogot a bíróság Siniša Malinak ítélte. A feljelentést, amelyet Marija fizikai támadás miatt tett egykori férje ellen, elvetett a bíróság, majd elbocsátották addigi munkahelyéről. A bulvársajtó meghurcolta, a most megjelent szövegben pedig azt állítja, hogy volt férje a mai napig is fenyegető üzeneteket küld neki, ily módon próbálja továbbra is emlékeztetni a hatalmára.

(Fotó: krik.rs)