2016. december 19-én Ankarában, egy kiállítás megnyitóján meggyilkolták Andrej Karlov orosz nagykövetet, miközben az beszédét tartotta. A szolgálaton kívüli rendőr egész végig a háttérben állt és várakozott, sötét öltönyben, akár egy testőr, majd hirtelen fegyvert rántott és hátbalőtte a nagykövetet, aki holtan esett össze.

Burhan Özbilici, az Associated Press fotóriportere úgy emlékszik vissza a szituációra, hogy eltartott néhány másodpercig, amíg felfogta, mi történik. Fedezéket keresett, de tovább fotózott. A támadó kiabálni kezdett és Aleppót, Szíriát emlegette, közben körbejárt a teremben, és az “Allah akbar” kiáltás is elhangzott. A fotós így ír erről az AP blogjában: „Azt gondoltam magamban, most itt vagyok. Még ha meg is sebesülök vagy meghalok, újságíró vagyok, tennem kell a dolgomat.”

Burhan Özbilici 1989 óta dolgozik fotósként a hírügynökségnek.

A World Press Photo egy független szervezet, amely a világ legnagyobb sajtófotó-pályázatát jegyzi. Az 1955-ben indított pályázatra évente több kategóriában lehet nevezni. Idén 80.408 fotóból válogatott a zsűri, 125 ország, több mint ötezer fotósának munkájából.

Magyar fotósok általában szép sikereket érnek el évről évre, s idén sem maradtak díj nélkül. Máté Bence természetfotós Most látsz engem (Now you see me) című képe harmadik helyezést ért el a természetfotók kategóriájában.

 

Máté Bence sorozatának egyik, Most látsz engem címû fényképe, amellyel harmadik díjat nyert a természetkép sorozat kategóriában a World Press Photo nemzetközi sajtófotóversenyen 2017. február 13-án. (MTI/AP/World Press Photo/Máté Bence)

Máté Bence sorozatának egyik, Most látsz engem című fényképe harmadik díjat nyert a természetkép sorozat kategóriában a World Press Photo 2017-es nemzetközi sajtófotóversenyen. (Fotó: Máté Bence)