A régi, papír alapú személyi igazolványokat december 31-ig kellett lecserélni. Azok, akik ezt valami miatt mégsem tették meg, a postákon és a bankokban március 31-ig használhatják a régi dokumentumokat.

A Szerbiai Nemzeti Bank a tavalyi év végén utasította a bankokat, hogy akiknek „örökös igazolványuk” van, azok március végéig használhassák azokat, tehát a nyugdíjasok elméletileg az említett időpontig minden gond nélkül fel tudják venni a nyugdíjat.

A belügyminisztériumi nyilatkozatokból az olvasható ki, hogy a nyugdíjasok, mozgássérültek mellett még ma is sok olyan, az egykori Jugoszlávia tagköztársaságaiból érkezett menekült él Szerbiában, akinek nincsenek papírjai.

A Tanjug hírügynökség kérdésére válaszolva a belügyminisztériumban elmondták, 2008. április 14-e óta, amióta biometrikus személyi igazolványokat ad ki a rendőrség 9.430.161 igazolványt adtak ki. Ebbe a számba természetesen beletartoznak a lejár dokumentumok helyett kiadott újak is.

A rendőrségen továbbra is azt mondják, hogy gyorsított eljárásban dolgoznak az igazolványok kiadásán, akik pedig koruknál vagy betegségüknél fogva nem tudnak személyesen sorba állni, egy családtagjuk jelezheti ezt az illetékeseknél. Kihangsúlyozzák, papírokkal kell bizonyítani az okot, amiért a kérelmező nem tud személyesen megjelenni a rendőrségen. Ha ez megtörténik, az igazolványt postai úton kézbesítik.