Szerbia nem akar a migránsok parkolópályájává válni, de azt sem szeretné, ha neki kellene megfizetnie a válság árát – jelentette ki Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök hétfőn Belgrádban, miután a migránsválságról és a térséget érintő kérdésekről tárgyalt Sebastian Kurz osztrák külügyminiszterrel. A kormányfő kifejtette, hogy a Szerbiában tartózkodó migránsok mintegy kilencven százaléka befogadóközpontokban van, a fennmaradó tíz százalék pedig inkább más szálláslehetőséget választott, mert így könnyebben tudja igénybe venni az embercsempészek segítségét, és gyorsabban juthat be az Európai Unióba – jelentette a Magyar Távirati Iroda. Az országban jelenleg hatezerhétszáz bevándorló tartózkodik, ebből 5850-en vannak a központokban. A legtöbbjük Afganisztánból és Pakisztánból érkezett Szerbiába, a javarészt 16-30 éves férfiakról van szó. A családok a bevándorlóknak mindössze tíz százalékát teszik ki.

Aleksandar Vučić felhívta a figyelmet, hogy Szerbia ugyan nem tagja az Európai Uniónak, mégis többet tett a migránsokért, mint néhány térségbeli ország, amely 5-10 ezer bevándorló befogadását ígérte, végül pedig mégsem fogad be senkit. Kiemelte, hogy Ausztria pénzzel, rendőrökkel és járművekkel segítette Szerbiát a válság kezelésében. Most is húsz osztrák rendőr teljesít szolgálatot a szerb-bolgár határon. A szerb miniszterelnök hangsúlyozta, hogy egyetért Johannes Hahn uniós bővítési biztossal abban, hogy egyetlen szikra is elég ahhoz, hogy a Balkán lángba boruljon, mindazonáltal Szerbia a stabilitásra törekszik.

Közös sajtótájékoztatójukon az osztrák külügyminiszter arról beszélt, hogy tavaly sikerült lezárni az úgynevezett balkáni migránsútvonalat, így megszűnt az a gyakorlat, hogy a migránsok Görögországból egyenes úton jutottak be Közép- és Nyugat-Európába. Ausztria a továbbiakban is támogatni kívánja Macedóniát és Szerbiát az útvonal zárva tartásában. Sebastian Kurz kitért arra is, hogy országa határozottan támogatja Szerbia európai integrációját. Emellett hangsúlyozta, hogy a Balkán még mindig olyan térségnek számít, ahol gyakran kell kihívásokkal és feszültségekkel szembenézni, így józan politikára és józan politikusokra van szükség, olyanokra, akik az egész térség érdekeit szem előtt tartják. Ebben szerinte kiemelt és konstruktív szerep jut a szerb miniszterelnöknek – jelentette a távirati iroda.

A szerb sajtó azt emelte ki, hogy Kurz újságírói kérdésekre válaszolva kijelentette: Ausztria igyekszik hozzájárulni ahhoz, hogy sikeresek legyenek Belgrád és Priština tárgyalásai. A legfontosabb, hogy a párbeszéd folytatódjon – fogalmazott az osztrák külügyminiszter –, s „amiben megegyeznek, azt tiszteletben kell tartani”. Az ötszáz jelenlévő cégével Ausztria az egyik legnagyobb szerbiai befektető. Ezek a vállalatok hálásak azokért a reformokét, amelyeket a kormány megvalósított, ezért hiszek abban, hogy sok osztrák cég nem csak itt marad a piacon, de növelni is fogja szerbiai beruházásait – mondta Belgrádban Sebastian Kurz.