1956 novemberében, a Tisza partján, néhány forradalmár kétségbeesésében egészen klasszikus módszerhez folyamodott. Üzenetet írtak egy palackba és a folyóra bízták sorsukat.

Az üveget hat évvel később, 1962. május 25-én találta meg egy hatodik osztályos zentai diák a Tiszában, a csókai oldalon. A benne lévő levél még ép volt.

Ez áll rajta:

“1956. XI. 15. Magyarok! Segítség! Az oroszok nemsokára ki fognak végezni és társaimat is, mert Magyarok vagyunk. Itt a Tisza Partján. Harcolunk a szabad Magyarországért! HAZÁÉRT! Míg elmentek megírtam ezt. Vizesüvegembe tettem. Kifogyott a töltőtollam. Segítség! Véremmel írok! Csongrádtól 3 km északra a füzesben Magyarok! Szabadítsatok ki!”

Ötvenhatos segélykérés palackpostán

Ötvenhatos segélykérés palackpostán

A 10,2 × 13,6 centiméteres üzenet a Zentai Városi Múzeumhoz került és sokáig nem is kapott különösebb figyelmet. 2006-ban, a forradalom ötvenedik évfordulóján állították ki.

Az üveg, amiben a levél volt, sajnos nem maradt meg. Azóta sem derült ki, ki írhatta a segélykérő levelet és mi lett a sorsa, társaival együtt.

Pejin Attila, a Városi Múzeum vezetője a forradalom ötvenedik évfordulóján, 2006-ban így írt a különleges üzenetről: “Nekünk, zentaiaknak mindenesetre itt van ez a levél, mint egyetlen ötvenhatos ereklye: egy materiális kapcsolat közös magyar múltunk egy dátumával, azon túl egy darabka tragikus, emberi sors. Csak rajtunk áll, hogy mi hogyan viszonyulunk hozzá.”

Csongrád megyében kelt útra a papírdarab, most ugyanott kerül a nagyközönség elé. A szegedi Móra Ferenc Múzeum február 6-ától kamarakiállításon mutatja be a levelet. A forradalom hatvanadik évfordulója alkalmából kezdték meg a kölcsönzési eljárást, ami mostanra valósult meg. Más magyar városok is érdeklődnek iránta és tárgyalnak a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központtal, s így lehet, hogy a levél csak később tér vissza Zentára.

A szomorú, megindító magyar üzenet a palackban április 15-ig lesz látható a Móra Ferenc Múzeum közösségi terében.

 

(A levélről készült fotó a szegedi Móra Ferenc Múzeumban készült. A címfotó csak illusztráció.)