Ma vonul végleg nyugdíjba a világ első atommeghajtású repülőgép-hordozója, az amerikai haditengerészet büszkesége, a USS Enterprise. A Top Gun hajó.

A USS Enterprise elsősorban arról híres, hogy az első nukleáris meghajtású hordozó volt. De máig tart egy másik, érdekes rekordot is: 342 méterével a leghosszabb hadihajó a világon.

A repülőgép-hordozók a legnagyobb, legösszetettebb, legfontosabb eszközei, építményei a fegyveres erőknek. Képesek felvenni a harcot az ellenséggel a vízen, a víz alatt, a levegőben, sőt a szárazföldön is, ráadásul a világ szinte bármely pontján. Ezek az úszó erődök nem véletlenül kapnak kiemelt figyelmet építésük, működésük és leszerelésük során egyaránt.

A USS Enterprise 1958-ban kezdett épülni a Virginia állambeli Newport News-i hajógyárban, és 1961-ben állt hadrendbe az Atlanti-flotta tagjaként. (A másik nagy amerikai hadiflotta a Csendes-óceáni.) Korábban is létezett egy Enterprise nevű amerikai repülőgép-hordozó: az első dízelmeghajtású ilyen hajó 1938-tól1946-ig szolgált, és a II. világháborúban számos fontos stratégiai feladatot hajtott végre a Csendes-óceánon. Az amerikai flotta szerencséjére a 70 évvel ezelőtti első Pearl Harbor-i támadás idején nem tartózkodott a kikötőben, így nem semmisült meg.

Különlegessége a nyolc Westinghouse atomreaktor volt: azóta sem építettek hadihajót ekkora nukleáris erővel. A technika fejlődésével mára sikerült mindössze két reaktorral biztosítani ugyanazt a teljesítményt, amit az Enterprise akkor nyolccal mutatott fel.

A flotta acélszíve 1962-ben máris fontos feladatot kapott a kubai rakétaválságban, és attól fogva karrierjét a történelem nagy eseményei jegyzik: a vietnámi háború, Korea, afrikai hadműveletek, az öbölháború, a szerbiai légiháború, Irak – és ez csak néhány a bevetések közül, amelyekben részt vett.

A hadszíntereken kívül főszerepet kapott Hollywoodban is: az azóta legendássá vált Top Gun című filmben, 1986-ban.

A szolgálatból történő kivonása majd leszerelése 2012-ben kezdődött, ugyanabban a hajógyárban, ahol építették. A leszerelés is fontos és hosszantartó folyamat: építése során az Enterprise meglehetősen sok azbesztet kapott, ami akkor tűzállósága miatt kiváló anyag volt, mára viszont bebizonyosodott ártalmas hatása. De az atomreaktorok biztonságos kiszerelésére is összetett és veszélyes feladat.

Az Enterprise kivonásakor is újabb rekordot állított fel: a leghosszabb, 51 éves aktív szolgálati idővel rendelkezik a repülőgép-hordozók történetében. A “Big E” becenévre hallgató öreg hölgy – mert bizony a hadihajók is mind hölgyek – talán múzeumként szolgálhat tovább.

A hajón szolgáló utolsó legénység összeállított egy időkapszulát, amelyben a hajóhoz kapcsolódó emlékeket helyezték el. A kapszulát majd a haditengerészet következő Enterprise nevű hajóján nyitják ki, amely várhatóan 2027-re készül el. A pénteki ünnepség ugyan zártkörű lesz, de a haditengerészet Facebook oldalán bárki megnézheti majd, hogyan vonják be végleg a zászlót a nagy elsőn.

A világ nagyon kevés országa engedheti meg magának – vagy van rá egyáltalán szüksége –, hogy repülőgép-hordozót építsen és üzemeltessen. A legtöbb ilyen hajóóriást az Egyesült Államok tartja hadrendben, jelenleg tizet. Utána meglepő módon Olaszország következik két hajóval, majd egy-egy hordozóval Brazília, Franciaország, India, Kína, Oroszország, Spanyolország és Thaiföld.

A legújabb amerikai hordozót tavaly bocsátottak vízre a volt elnök, Gerald Ford nevére keresztelve. A világ legdrágább és műszakilag-hadászatilag legbonyolultabb hadihajója 13,6 milliárd dollárba került A nyugalomba vonuló Enterprise ára – mai pénzbe átszámítva – „csak” kb. 3,85 milliárd volt.

A közvélekedéssel és az újabb kori Amerika-ellenes állami propagandával szemben ezeknek a hajóóriásoknak békefenntartó szerepük is van, még akkor is, ha az ember elítéli az USA egyes katonai beavatkozásait és háborús kalandjait. A világtengerek és a nemzetközi tengeri kereskedelmi utak biztonságát már hét évtizede az amerikai hadiflotta védelmezi és tartja fenn – minden ellenszolgáltatás nélkül. Természetesen amerikai érdek is ez, de minden jószándékú ország is óriási hasznot húz belőle.

Donald Trump jelenlegi elnök a tavalyi választási kampány során ismételten hangsúlyozta, hogy elítéli az amerikai haditengerészet demokrata elnökök alatti „katasztrofális legyengítését”, és megígérte, hogy legalább száz új hajót építtet az USA hadiflottája számára.

A repülőgép-hordozókat magyarul sajnos gyakran helytelenül anyahajónak nevezik, pedig az anyahajó egész más hajótípust jelölt. Talán röviden úgy lehet a különbséget meghatározni, az anyahajónak nem volt le- és felszálló fedélzete, a repülőgép-hordozónak pedig van.