Aleksandar Vučić a Pink tévén nem ítélte el az Ifjúsági Emberi Jogi Kezdeményezés (YIHR) kilenc aktivistájának összeverését, azt mondta, az érintettek megsértették a szólásszabadságról és a közrendről szóló törvényt – nyilatkozta a Danasnak Anita Mitić, a YIHR igazgatója, aki szerint ezzel a kormányfő valójában utasítást adott a rendőrségnek és az ügyészségnek is, milyen módon lépjenek fel velük szemben. Szerinte Vučić legitimistást adott a másként gondolkodók megverésének, ami nagyon veszélyes dolog.

Mitić egy a szervezet azon kilenc aktivistája közül, akiket a Szerb Haladó Pár béskai vitaestjén megvertek, mert tiltakozó performance-szal szakították félbe a Hágában háborús bűnökért jogerősen elítélt Veselin Šljivančanin, volt JNH-tiszt felszólalását. Mint mondja, azért mentek Béskára, hogy kifütyüljenek egy háborús bűnöst, aki a haladó párt vendége volt, ezért pedig kidobták őket a teremből, rájuk támadtak és összeverték őket. Ketten a sérüléseikkel orvoshoz kellett, hogy forduljanak és egy autót is szétvertek a támadók, meséli.

Az aktivista szerint a rendőrök korrektek voltak velük. Amikor Mitić meglátta őket, kiabált feléjük: Segítsenek, ezek megölnek bennünket. Ez nyilván hozzájárult, hogy komolyan vegyék a helyzetet, mondja. Később azonban, amikor megérkeztek a községi rendőrségi vezetők és megjelent a haladó párt közleménye, amely fasisztáknak és huligánoknak nevezte őket, megváltozott a viszonyulás. A rendőrök azzal kísérték ki őket, hogy majd kiderül sértettek vagy gyanúsítottak lesznek az ügyben.

Mitić elmondta, a biztonságuk veszélyben van, hiszen a közösségi oldalakon külföldi bérenceknek nevezik őket és személyes adataikat is nyilvánosságra hozták.

Szerinte ez a hatalom bejáródott módszere, ha le akar járatni valakit, aki kritizálni meri őt. Kiemelte, ő mindezt azért csinálja, mert szereti Szerbiát és normálisan szeretne itt élni.

Mint mondja, attól a pillanattól kezdve, amikor Nebojša Stefanović a Pink tévén fasisztáknak nevezte őket, ezzel legitimitást adott a verőlegényeknek és célkeresztet rajzolt a homlokukra.

A YIHR igazgatónője azzal kapcsolatban, hogy Šljivančaninnak jogában áll ismertetni álláspontját, mert letöltötte büntetését, elmondta, mindössze büntetése kétharmadát töltötte le, amikor szabadlábra helyezték. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy kevésbé lenne felelős azokért a bűncselekményekért, amelyekért elítélték, még kevésbé pedig, hogy ártatlan lenne.

Mitić szerint az átvilágítást és a háborús uszításban részt vevők számára a közszereplés tilalmát már csak azért sem lehet megvalósítani, mert akkor a jelenlegi hatalomban ülők fele nem foglalkozhatna politikával. Ők azonban nem adják fel, mindent megtesznek, hogy megálljt parancsoljanak egy olyan politikának, amely a háborút népszerűsíti és újabb összetűzéseket okoz.