Nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy Szerbia a pravoszláv újév napján precedenst teremtett. Már az egész világ tudja, hogy a Belgrád–Kosovska Mitrovica vonalon üzembe helyezett vasúti szerelvény a leghatásosabb politikai fegyverré vált a hatalmon levők kezében, még akkor is, ha nem ért célba, mert a koszovói különleges egységek (még azt is mondják, hogy a KFOR erőivel együttműködve, de a legbennfentesebbek bizton állítják, azok csak az amerikaiak voltak) meggátolták a vonat (szerb) Koszóvóba való belépését.

Nézzük meg a képeket, mit is sérelmeznek a „szakadárok”:

Így néz(ett) ki a szerelvény

Így néz(ett) ki a szerelvény

Koszovó Szerbia, írja azoknak a nyelvén, akik nem ismerték el független államként a volt tartományt (na meg, persze, albánul)

Ez már a vonat belseje, csodálatosabbnál csodálatosabb freskómásolatokkal díszítve, azaz nincs igazuk azoknak, akik mindezt giccsesnek nevezték

Ez már a vonat belseje, csodálatosabbnál csodálatosabb freskómásolatokkal díszítve, azaz nincs igazuk azoknak, akik mindezt giccsesnek nevezték

A jól értesültek nem hivatalos helyről már jelentették is, megtört a jég, most már más államok is ehhez hasonló lépéseket tehetnek. Egy magát meg nem nevező személy eljuttatott a számunkra egy fényképet, amely valahol Magyarországon készült, a Budapest–Belgrád gyorsvasút próbapályáján (még mondja azt valaki, hogy a kínaiak nem tudnak semmit), mégpedig akkor, amikor az orosz nukleáris meghajtású, kísérleti vasúti szerelvény óriási sebességgel haladt rajta.

Ha valakinek nincs kéznél nagyító, a forrásunkra hivatkozva elárulhatjuk, mi olvasható a szerelvény oldalán. A zöld felirat: Južni krajevi su Mađarska, a piros pedig: Délvidék Magyarország. Igen érdekes, a kísérletben részt vevők nagyon toleránsak voltak, mert a másik oldalon a zöld szöveg ez volt: Јужни крајеви су Мађарска, de erről már nem készülhetett kép, mert miközben a szerelvény a visszaúton haladt, megjelentek a különleges egységek kíváncsiskodó tagjai.

Azt még megtudta a forrásunk (mégpedig a kísérletben részt vevő egyik tudóstól), hogy ez a vonat Budapest és Szabadka között közlekedik majd, a belsejét a honfoglalás kori jurták stílusában fogják kialakítani, a személyzet tagjai pedig az óhazában (arra a kérdésre, hogy melyik óhazáról van szó, nem tudott választ adni, mert még ebben a témában a tudósok között nincs teljes egyetértés) egykoron divatos öltözéket fogják viselni. A forrásunk arról is értesült a busásan megjutalmazott bennfentestől, hogy ehhez hasonló szerelvényeket terveznek a Budapest–Komárom, a Budapest–Munkács és a Budapest–Nagyszalonta vonalra, a vonatokra a magyar felirat mellé az adott ország hivatalos nyelvén íródott szöveg kerül, a Délvidék fogalmat pedig Felvidékkel, Kárpátaljával, Erdéllyel fogják helyettesíteni.

Annak, aki ezt az írást elolvasta, csak annyit mondhatok még, ha a szerb kormány lépése nem volt provokáció (erre az illetékesek egyre-másra esküdöznek), akkor a többi szövegnek is lehet – ha máskor nem, akkor a (közel)jövőben – valóságalapja, addig pedig a reciprocitás elvére gondolva álmodjunk erről!