Az Ifjúsági Emberi Jogi Kezdeményezés (YIHR) szervezet aktivistáira támadtak a Szerb Haladó Párt kedd esti fórumán, ahol rugdosták őket és járműveikben is kárt okoztak – közölte az N1 tévé. A párt Beškán szervezett vitaestet, amelynek vendége a háborús bűnök elkövetése miatt Hágában jogerősen 10 évre elítélt Veselin Šljivančanin volt.

A vitafórum akkor szakadt meg, amikor Šljivančanin beszélni kezdett, az aktivisták pedig egy transzparenst húztak ki, amelyen ez állt: A háborús bűnösök hallgassanak, hogy beszélhessünk az áldozatokról”. A performance során kavarodás támadt, a jelenlévők széttépték a szervezet plakátjait, az aktivistákat pedig kidobták, velük együtt az N1 tévé forgatócsoportját is.

A YIHR aktivistái azt mondják, megtermett fiatalemberek verték és rugdosták őket és autóikban is kárt okoztak. A helyszínen megjelent a rendőrség is, akik kikérdezték a jelenlévőket.

Veselin Šljivančanin a Jugoszláv Néphadsereg parancsnoka volt, aki Vukovár lerombolásánál irányította a katonaságot. Hágában 2010-ben jogerősen tíz év börtönt kapott.

(Fotó: N1)