A szerbiai többpártiság negyed évszázada alatt minden korszaknak megvoltak a maga emlékezetes elszólásai, nyilatkozatai, amelyekről ma is viszonylagos pontossággal be tudjuk lőni, hogy melyik évben, milyen politikai viszonyok közepette születtek és milyen következményekkel jártak.

Azt hiszem a legtöbb ilyen aranyköpés a kilencvenes évek önkényurától Slobodan Miloševićtől származik, elég csak néhányat megemlíteni: „Senki se verhet benneteket” (ami után kiéleződött a helyzet Koszovón), „Ha dolgozni nem is tudunk, háborúzni igen” (ami után be is bizonyították, hogy tudnak háborúzni, sőt sok magyarral is bebizonyíttatták), „Én is szeretlek titeket” (majd kis híján egymásnak ugrottak az ellenzéki tüntetők és a hatalmi „spontán” ellentüntetők).

Szintén egy korszakot jellemzett Branko Kostić a JSZSZK Elnökségének korabeli alelnöke, akinek az idézetét, miszerint „ha nem lesz mit ennünk akár gyökéren is elleszünk” sokan idézik még a mai nap is. És tényleg, a kijelentést követte a nemzetközi gazdasági zárlat, a hiperinfláció, az egy-két márkás bérek, az utcán kannákból árusított benzin és hát szinte a gyökérrágás.

Mindez pedig egy másik szerb közéleti figura kapcsán jutott az eszembe, aki nem más, mint a napokban diadalmasan az országba visszatérő Bogoljub Karić. Ő a kétezres évek elején, amikor politikai babérokra tört, a kampányrendezvényein salátát rázott a kezében, mint az ország fellendülésének gazdasági eszközét. A karrierjét Pećen, kocsmai zenészként kezdő üzletember, Miloševićék egykori dedinjei szomszédja nem sokkal a saláta show után az üzleti ügyeit firtató vizsgálat elől Moszkvába repült és ott is maradt mindaddig, amíg váratlanul az ellene folyó pereket le nem állították. Karićból az emigrációban töltött évek nem ölték ki a populizmust, amit igen gyorsan bizonyított is, ugyanis egyrészt megesküdött rá, hogy esze ágában sincs politizálni, ellenben a kormány alázatos szolgája lesz és egymillió munkahelyet fog teremteni. Karić és családja azok közé tartozik, akik a legtöbbet profitálták a kilencvenes évekből. A Mobtel nevű mobilszolgáltatója, amelyben 51 százalékos többségi tulajdonos volt, éveken át nem fizetett osztalékot, az időszak egyik legerősebb bankja a Karićék tulajdonába lévő Astra ellen azért vizsgálódtak, mert ciprusi cégekkel üzletelt de saját tévécsatornája is volt, a nem kis befolyással bíró BK. Karić üzleti sikere egy fontos okból szakadt meg: pártot alapított és vagyonát polikai kampányára fordította. Ez az az időszak volt, amikor a Szerbiai Demokrata Párt és a G17 Plusz kormányozta az országot és az akkoriban a korábbi rezsim elszámoltatásával buzgólkodó Mlađan Dinkić el is kezdte kétes ügyletei felgöngyölítését. Ezek után utazott Karić hosszabb üzleti útra, amely a múlt héten fejeződött csak be. Tegyük hozzá, Dinkić ellen is ezekben a napokban szüntették meg a vizsgálódást, noha a korábbi bejelentések szerint a többféle funkciót betöltő és szintén emlékezetes idézeteket maga után hagyományozó (ezer euró értékű részvények) politikus a jegybank üzlethelyiségeinek áruba bocsátása során az államot 15 millió euróval károsította meg, míg a Nemzeti Takarékpénztár (Nacionalna štedionica) alapításával és a részvényekkel folytatott kereskedéssel a rendőrség három évig foglalkozott.

A korábban a kilencvenes évek politikusainak vérmes ellenségéből időközben Dinkić átvedlett Vučić segédjévé. A jelenlegi kormányfő 2013-ban, amikor első kormányalelnök volt, kinevezte őt az Egyesült Arab Emirátusokkal való együttműködésért felelős bizottság elnökhelyettesévé, úgyhogy a kormány kommunikációjának visszafogottságát ismerve az sem kizárt, hogy a mai napig kormány közeli funkciót tölt be. Persze azt is tegyük hozzá, hogy Milanka és Dragomir J. Karić a tavalyi választásokon a haladók listáján indultak, tehát a két egykori ellenség időközben a kormányfő szárnyai alatt talált menedéket.

Ha pedig már a kormányban munkához jutó kétes múltú személyekről van szó, akkor nem maradhat ki Miša Vacić sem, az 1389 Mozgalom egykori szóvivője, akit jogerősen elítéltek az LGBT közösség elleni diszkrimináció, fegyverviselés és hivatali személyek elleni vétség miatt. Mint azt az Insajder oknyomozó portál csapata nyilvánosságra hozta, ő a kormány Koszovóval foglalkozó irodájának igazgatóhelyettese. Vacić azt mondta, erre a funkcióra az elmúlt 15 évben kifejtett tevékenysége kvalifikálta, ugyanis mindig is síkraszállt Koszovó megőrzéséért és a hazafias kormányzás mellett.

Igazából a haladó párt 2012-es hatalomra jutásakor elkezdtek egyesek restaurációról, a kilencvenes évek politikájának visszatéréséről beszélni. Akkor ez túlzásnak tűnt, Vučićnak járt a bizalom, hogy igazolja, másként kíván politizálni. A fenti lista, amely a teljesség igénye nélkül készült, mutatja, hogy sajnos úgy tűnik, igazuk volt a vészmadaraknak. Vajdaság autonómiáját, jelképeit leépítik, a kormányban olyan személyek a megmondó emberek, mint amilyen Aleksandar Vulin, az egykori JUL ékessége, hogy a haja szála se görbül Bogoljub Karićnak, aki Dedinjén élte fényűző életét, miközben a nép éhezett, elmenekült meg lövészárkokban halt meg és akkor még nem is említettük a talán legnagyobb visszatérőt, Vojislav Šešeljt, aki ismét a parlamenti padsorokban produkálja magát és az elnökválasztásra készül. És a haladókkal való viszonyát tekintve nem kizárt, hogy csak egy hajszálon múlik a nagy egymásra találás a haladók és a radikálisok között, hiszen összenő, ami összetartozik.

Miközben pedig az igazságszolgáltatás áldozatos munkájának eredményeképpen kiderül, hogy Karić és Dinkić ártatlanok, addig a Savamala negyedben történt buldózeres rombolás elkövetőire még mindig nem derült fény és jó esély van rá, hogy előbb jutunk el az ügy elévüléséig, minthogy a símaszkos elkövetőkről a nyilvánosság előtt rántsák le az álcát.

Amikor gyökeret ígértek, akkor gyökeret kapott a nép. Amikor háborút ígértek, akkor háború lett. Most, hogy egy ilyen díszes társaság jött össze, ki tudja mit főznek nekünk. Főleg ha időközben megérkezik a konyhába Marko és Miro is.

A jegyzet a Családi Kör hetilap 2017. 01. 5-i nyomtatott számában jelent meg és a lap engedélyével közöljük. Ha szeretné a jegyzeteket időben olvasni, vásárolja meg vagy fizessen elő a Családi Körre.