Feladata-e az újságírónak, hogy a megígért, de be nem teljesült politikusok által tett ígéretekre felhívja a közvélemény figyelmét? Egy magát közszolgálatinak és függetlennek tartó lapban a válasz egyértelműen az, hogy: igen. Feladata-e az újságírónak, hogy rákérdezzen a politikusokra, miért nem valósult meg az újságokban is megjelent ígéret? Egy magát közszolgálatinak és függetlennek tartó lapnál a válasz egyértelműen az, hogy: igen.

Meg merte-e kérdezni a Magyar Szó marionett figuraként bólogató főszerkesztője, főszerkesztő-helyettese(i), vagy azok az újságírók közül akár egy is, akiket a vezetők abban a kegyben részesítették, hogy alkalomadtán interjút készíthetnek Pásztor Istvánnal, hogy lesz-e valami a vajdasági magyaroknak szánt sporttámogatásból, amelyről Orbán Viktor sajtófőnöke, Havasi Bertalan 2015 májusában beszélt? A válasz: nem merte. Vagyis nem merte senki se feltenni a kérdést Pásztor Istvánnak, a VMSZ elnökének, de még emlékeztetni sem merte senki sem, hogy mit nyilatkozott a kétszer is plagizálásba keveredett Diósi Árpádnak abban a cikkben, amely 2015. augusztus 1-jén jelent meg.

Diósi Árpád: Május közepén Orbán Viktor sajtófőnöke, Havasi Bertalan arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy Ön rövid időn belül előterjesztést tesz a magyar miniszterelnöknek a vajdasági sportélet fejlesztéseiről. Hol tart a munka?

Pásztor István: Az elképzelés kidolgozásával, be kell, hogy valljam, késésben vagyunk. Nem jutottunk még el odáig, hogy az ötlet kidolgozását papírra vessük. A felvetésről sok, sportban tevékenykedő emberrel is beszélgettem, és mindenhol legalább akkora nyitottságot kapott, mint a gazdasági fejlesztési program. A tradicionális magyar sportokat erősítenénk meg. Ezek jóformán ugyanazok a sportok, mint Magyarországon, vagyis a labdajátékokon túl az asztaliteniszre, úszásra, vízilabdára, súlyemelésre, ökölvívás és evezésre gondolunk. Olyan feltételrendszert szeretnénk létrehozni, amely által gyermekeink többet sportolnának, mint most. Várhatóan az ősszel egy szűkebb csapattal hozzá is fogunk a kidolgozásához. Itt elsősorban némi eszközbeszerzésre lesz szükség, például az öltözők, az edzőtermek felújítására, valamint olyan edzőgárdát kell létrehoznunk, amelynek nemcsak a munkáját tudjuk valamilyen úton-módon állni, hanem a továbbképzését is.

A tények makacs dolgok. Először is, Havasi Bertalan tévedett, mert Pásztor István rövid időn belül nem tette meg az előterjesztést. Másodszor Pásztor István szerint, már tavalyelőtt júliusban késésben voltak… Hogy akkor most, 2017. január elején miben vannak, ezt már tényleg csak az elnök úr tudná megmagyarázni, erre én nem is vállalkozom.

Itt tart most ez a történet. Se Havasi Bertalan, se Pásztor István nem foglalkozik a témával, a sportklubok meg vessenek magukra, miért nem pályáztak az 50 milliárd forintos gazdaságfejlesztési program pályázataira. Pár napja azonban egy bejelentés felkavarta a vajdasági sportkedvelőket: december végén kiderült, hogy a Délvidék Sport Akadémia a magyar államtól 3 milliárd forint (10 millió euró) támogatást kap, labdarúgó akadémia felépítésére. Mivel a Délvidék Sport Akadémiáról semmit nem lehetett találni az interneten, meg kellett várni Zsemberi Jánosnak, a topolyai Sat-trakt vállalat igazgatójának, a topolyai TSC Labdarúgóklub elnökének a bejelentését, aki közölte, hogy a magyar állam 2-3 milliós támogatásának köszönhetően fociakadémiát építenek, természetesen Topolyán. A Magyarországról származó értesüléseink szerint a felek hamarosan, minden bizonnyal még ebben a hónapban, legrosszabb esetben február elején aláírják majd a szerződést is, azonban egyelőre nem tudni, hogy ha a 10 millió euróból csak 3 millió megy el az akadémia felépítésére, akkor mi lesz a maradék – ha lemegy a 20 százalék adó, akkor – 5 millió euró sorsa.

Tisztelt Havasi Bertalan, tisztelt Pásztor István, a Szabad Magyar Szó nagyon szívesen meghallgatná az Önök verzióját is a témával kapcsolatban. Állunk rendelkezésükre, mivel tudják, nálunk igaz a mondás: hallgattassék meg a másik fél is.

Ja, és majd elfelejtettem: elnök úr, a vízilabdát és az asztaliteniszt is labdával játsszák…

(Fotó: pixabay.com)