Elnökválasztás biztosan lesz az idén, heteken belül kiderül, hogy társulnak-e hozzá az újabb előrehozott parlamenti választások, a jövő év végén pedig a nemzeti tanácsok újraválasztásán van a sor. Mekkora a VMSZ ereje, és milyen erős kihívó lehet a Magyar Mozgalom? A többi között erről beszélt Losoncz Alpár az Újvidéki Rádió Hangadó szerda című műsorának január 4-ei kiadásában, Patócs László kérdésére válaszolva.

Losoncz a VMSZ erejét, befolyását illetően azt mondta, nehéz felmérni, hogy a párt mennyire képes fenntartani saját legitimációját.

– Nehéz fölmérni, hogy a VMSZ ténykedése vagy a Prosperitati Alapítvány – mert azt mégiscsak a VMSZ-szel szokás összefüggésbe hozni – mennyire tudja fönntartani a VMSZ legitimációját. Mert valamennyire csökkent a VMSZ hatalma, ami számszerűleg is mérhető, de hát ennek mértékét meglehetősen nehéz fölmérni, ráadásul azzal is számolni kell, hogy nem ugyanazok a különféle választási szintek. Tehát én el tudom képzelni, hogy akár a VMSZ is könnyebben tudta mozgósítani a vajdasági magyarok egy részét a szerbiai választások alkalmával, de megtörténhet, hogy nem tudja ugyanúgy mozgósítani – legalábbis az eddig alkalmazott vagy működtetett politikával – egy nemzeti tanácsi választás kapcsán – mondta.

A filozófus a VMSZ potenciális riválisa, a Magyar Mozgalom politikája kapcsán egyfajta definiálatlanságot lát, szerinte a szervezet lebeg egy mozgalmi romanticizmus és egy párt létezéséhez kapcsolódó bürokratizmus között.

– A mozgalmi létnek van romantikája. A modern politika történelmében és történetében is nagyon sok mozgalom létezett. A mozgalomnak van spontaneitása. A Magyar Mozgalom is nagyon sokszor arra hivatkozik, hogy híján van annak a hierarchiának, amely megtalálható a Vajdasági Magyar Szövetségben. Igen ám, csak ahhoz, hogy a modern politikában egy politikai formáció működőképes, effektív, hatékony legyen, ahhoz pártszerveződés szükséges, nem véletlen az, hogy a pártok lényegében modern képződmények, nyilvánvalóan egyfajta racionalitást jelentenek. Tehát a kérdés az, hogy a Magyar Mozgalom merre mozdul el. A pillanatnyi konstrukciója alapján nagyon nehezen tudom elképzelni azt, hogy hatékony politikai formációként képes föllépni. Ráadásul azt is figyelembe kell venni, hogy a Magyar Mozgalom nagyon kevés olyan újdonsággal szolgált, amely alternatívát jelenthet a VMSZ politikájával szemben – értékelte Losoncz.

Úgy látja, hogy az MM többé-kevésbé a VMSZ paradigmáján belül mozog, ha azokat a tényeket szemléljük, amelyek gazdasági, kulturális és egyéb vonatkozásokban elhangoztak, nem beszélhetünk új paradigmáról. Losoncz szerint a mozgalom iránti viszonyulást a Korhecz-ügy is befolyásolhatja a jövőben.

– Nem lehet egészen kihajítani az ablakon, hogy az is meghatározhatja a Magyar Mozgalom iránti viszonyulást, hogy nem is olyan régen az egyik társelnök lényegében elfogadta a Vajdasági Magyar Szövetség csábító ajánlatát, és lényegében – a szó politikai értelmében – kilépett a Magyar Mozgalom soraiból. Hogy ez mennyire fogja befolyásolni majd a választókat, vagy hogy a választókban mindig fölidéződik-e ez a mozzanat, amelyet akár árulásként is lehet értelmezni (hiszen van egy morális aspektusa)? Az egészen bizonyos, hogy egy elkövetkező időszakban, amikor a VMSZ és a Magyar Mozgalom szembekerülnek egymással, amikor konfrontálódnak, mondjuk, a nemzeti tanács megválasztása kapcsán, akkor ez a tény nagyon erőteljesen napvilágra kerül. Majd meg fogjuk látni, hogy melyik formáció képes jobban kihasználni – mondta Losoncz.

Meglátása szerint, ha a Magyar Mozgalom nem szilárdítja meg a kereteit, ha nem mutat készséget arra, hogy politikai értelemben effektívebb módon lépjen fel, akkor a VMSZ lesz esélyesebb ebben a párharcban.

– A VMSZ mögött mégiscsak immáron több mint 20 éves politikai tapasztalat áll, s a szervezettség kapcsolatban áll általában a tradícióval, a begyakorlottsággal. Igaz, a VMSZ is nagyon sok embert veszített, az is igaz, hogy a Magyar Mozgalom egy része, méghozzá a magja, éppen a volt VMSZ-esekből áll, akiknek valószínűleg van bizonyos politikai tapasztalatuk. De mondom még egyszer: a Magyar Mozgalom kapcsán hiányosságnak és problematikusnak érzem a szilárd politikai kereteket. Ez gátolja a sikeresebb politikai föllépést – tette hozzá Losoncz.