A VMSZ 2015-ös működését ellenőrizte tavaly az Állami Revizori Intézet (DRI), vizsgálatának eredményét az év végén tették közzé. A szabálytalanságokat 90 nap alatt kell kiküszöbölnie a pártnak.

A DRI jelentéséből kiderült, hogy a VMSZ reklám- és propagandaköltségei csaknem hárommillió dinárt tettek ki 2015-ben, ennek a pénznek egy részét az óbecsei és szabadkai helyi közösségi választások során költötték el. A DRI 2015-re vonatkozó pénzügyi revíziója többek között azt is megállapította, hogy a VMSZ nem rendelkezik annak a 66 természetes személynek a nyilatkozatával, akik összesen 1,7 millió dinárt adományoztak a pártnak – ezek a nyilatkozat arról kellett volna, hogy szóljanak, hogy az egyes adományok nem haladták meg a törvény által meghatározott maximális összeget. A vizsgálat több esetben hiányolta a magyar nyelvű szerződések és más dokumentumok szerb nyelvű fordítását, de a párt adós maradt az óbecsei iroda víz- és fűtésköltségeinek az elszámolásával is.

A VMSZ az üzleti könyvekben és pénzügyi jelentésekben több mint 1,3 millió dinár értékben tüntetett fel megbízási szerződések alapján történt kifizetéseket, de ezeket nem támasztotta alá hiteles számviteli és teljesítési okiratokkal. A törvény tiltja, hogy egyesületek és más nonprofit szervezetek pénzeljenek politikai szervezeteket – a DRI megállapítása szerint a VMSZ ezt nem tartotta tiszteletben, amikor a Destinus ifjúsági szervezettől ingyen bérelt irodahelyiséget Magyarkanizsán.

A VMSZ-nek a revizori jelentés kézhezvételétől számítva 90 napon belül ki kell küszöbölnie a megállapított szabálytalanságokat, ellenkező esetben szabálysértési eljárás indul ellene, írja a Moj Bečej hírportál.

(A fotó illusztráció)