Családi KörA múlt év végén népesedéspolitikai tanács alakult, hogy serkentsék a szülések számát Szerbiában. Arra kerestük a választ, hogy mit mondanak a fiatal nők, mi ösztönözné őket gyermekvállalásra. „Ne kelljen azt hazudnom az állásinterjún, hogy nem akarok gyereket”, „ne bánjanak velünk úgy, mint a hentesek a hússal” és „ne kellejen, hogy palotád legyen ha örökbe akarsz fogadni” – ilyen és hasonló üzeneteket fogalmaztak meg a tanácsnak.

Végel László naplójegyzetében arról vall, hogy a szilvesztert a televízió képernyője előtt töltötte. Rájött, a manapság csak a terrorakciókra kíváncsi a nép.

Bajtai Kornél jegyzetében a nagy visszatérőkről szól. Karićról, Šešeljről, akik legtöbbet profitáltak a kilencvenes évekből. Mit ígérnek majd most a népnek? „Mikor gyökeret ígértek, akkor gyökeret kapott a nép. Amikor háborút ígértek, akkor háború lett. Most, hogy ilyen díszes társaság jött össze, ki tudja, mit főznek nekünk. Főleg, ha időközben megérkezik a konyhába Milošević Marko és Mira is.” – vall félelmeiről a jegyzetíró.

Egy év múlva ötven – a jubileumi előkészületek esztendejét kezdi meg a közszolgálati Vajdasági RTV kettes csatornája, amely a kisebbségi műsorokat sugározza. Kartag Nándor, a televízió nyugalmazott újságírója emlékszik vissza az elmúlt évekre.

Mi vár a pedagógusokra, a diákokra és mi a szülőkre az előttünk álló évben? Reformok várhatóak az oktatásügyben vagy csak jövendölések, erre keresi a választ Beretka Ferenc oktatásügyi szakértőnk.

Aligha van szívmelengetőbb látvány téli reggeleken az ablaküvegen keresztül gyönyörködni a különféle vadon élő madarakban, akiket etetőnk köré vonzzunk. A téli madáretetés fontos madárvédelmi feladat, amely október végétől, március közepéig tart, de nem késő elkezdeni most sem. Ám jó, ha tisztában vagyunk hogyan etessünk és mivel, nehogy a jószándékú ügyködésünkkel több kárt okozzunk, mint amennyi hasznot hajtunk. A téli madáretetéssel kapcsolatos legfontosabb szabályokat Grabovac Dávid, a Riparia Természetbarátok Egyesületének alelnöke osztja meg olvasóinkkal.

Keressék az év első számát a lapárusoknál, vagy fizessenek elő a Családi Körre és mi hetente elküldjünk a lakcímükre. Ha fél évre előfizetnek a lapra, ingyen megjelentetnünk egy színes gratulációt, illetve egy gyászjelentést vagy megemlékezést. További információkat a 021/548395-ös telefonszámon kaphatnak.