Az óév utolsó napjaiban, egészen pontosan 2016. december 17-én megtörtént az, ami néhány éve még elképzelhetetlennek tűnt, a mobiltelefonokról kezdeményezett internetforgalom (világszinten) meghaladta a számítógépes forgalmat. A pálfordulás az olcsó okostelefonok piacra lépésének köszönhető, hisz ezzel a szegényebb országok (India, Kína ..) lakosai – akik nem tudtak drága számítógépeket vásárolni – számára is elérhetővé vált a világháló. A „StatCounter” mérési adatai szerint a 2016-os év elején még a számítógépes forgalom majdnem a duplája volt az okostelefonos forgalomnál, de ez az arány hónapról hónapra csökkent.

A mérőszámok jól látható hullámzásából az is leolvasható, hogy munkanapokon az irodai gépeknek köszönve a számítógépes internetezés jelentősebb, míg hétvégeken a telefonok használata felerősödik. A nyári szabadságok idején már majdnem megtörtént a helycsere, de az előzésig végül egészen decemberig kellett várni. Láthatóan a Mikulás/Jézuska/Télapó sok okostelefont pottyantott a fa alá, hisz karácsony óta a mobiltelefonos internetezés mérőszámai stabil vezetést mutatnak.

Hogy a távoli jövőben az okosszemüvegek (google glass, microsoft hololens stb.) vagy más kütyük átveszik-e a stafétabotot, nehéz megjósolni de az mára bizonyos, hogy a következő pár évben a telefonoké lesz a vezető hely.