Szerbia miniszterelnökének tulajdonában csak egy 30 négyzetméteres garzonlakás van, egyedüli bevétele pedig a kormányfői fizetés, amely 112 ezer dinár. Ezzel szemben családjának összesen 833 alapterületű lakásai vannak, amelyek összesített értéke 1 280 000 euró. Ez derül ki a Bűnözés- és Korrupciókutató Hálózat (KRIK) oknyomozásából. A szervezet értékbecslés, kutatás és valós dokumentumok alapján hozott létre egy adatbázist, amely igyekszik a leginkább valós képet adni a politikusok vagyonáról. A projektumot december folyamán kezdték nyilvánosságra hozni, és jelenleg a kormánytagok vagyonáról találhatók meg itt információk, de a lista folyamatosan bővül.

Mi ebből az adatbázisból a kormányfő és családjának vagyonjogi helyzetét vizsgáltuk át, ennek összefoglalója következik itt.

Aleksandar Vučić kormányfő a Korrupcióellenes Ügynökség honlapján szereplő vagyonjogi nyilatkozata alapján a térség legszegényebb államférfija – írja a KRIK, a nyilatkozat szerint ugyanis csak egy 30 -es garzonlakás van a tulajdonában. Ezzel szemben a családtagjai nevén több belgrádi ingatlan szerepel, illetve földterületek Óbecsén, Mitrovicán, valamint a boszniai Bugojnóban.

Vučić miniszterelnöki fizetése 112 ezer dinár, a szóban forgó lakás értéke pedig 51 ezer euró. Az adásvételi szerződés szerint a főváros Belville negyedében lévő lakást 2014 áprilisában vásárolta 39 ezer euróért. A bejelentett bevételéből nem tudott volna egy ilyen értékű ingatlant megvásárolni, a KRIK-nek az idén áprilisban azt mondta, a szülei segítettek a lakás megvásárlásában. A szülei eladták a lakásukat, az édesanyja az óbecsei házán is túladott, hogy neki segítsenek, nyilatkozta.

A kormányfő feleségének, Tamara Đukanovićnak a tulajdonában egy 116 -es lakás és garázs van, amelyek értéke 196 ezer euró. A szóban forgó lakás közvetlenül Vučić garzonja mellett található.

Vučić 1998-ban, amikor tájékoztatási miniszter volt, egy 118 alapterületű lakást kapott az államtól, amelynek értéke 231 ezer euró. A miniszterelnök azt mondja, miután pártja ellenzékbe került, kifizette a lakás értékét, amiben családja és akkori pártelnöke, Vojislav Šešelj segítettek neki. Vučić 2013 decemberében egy szerződéssel átruházta a lakást akkori feleségére, Ksenija Vučićra, de a kataszterben ez továbbra is az ő tulajdonaként szerepel.

A kormányfő szülei, Anđelko és Angelina Vučić a főváros Vračar községében egy 112 -es lakással rendelkeznek, amelynek értéke 239 ezer euró. Ez a család tulajdonában lévő legdrágább ingatlan, amelyet a Jugoszláv Nemzeti Banktól lakáscsere keretében szereztek. A kormányfő szülei egy Újbelgrádban lévő 89 -es lakást kínáltak fel, a 23 -es különbségért pedig mindössze 14 500 dinárt fizettek a jegybanknak, ez az összeg akkor 2400 német márkának felelt meg. Az így kapott lakás háromszor értékesebb, mint amelyet a Nemzeti Banknak adtak. Abban az időben Vučić édesapja a Nemzeti Bankban dolgozott, ő maga pedig akkor volt tájékoztatási miniszter.

Anđelko Vučić tulajdonában van az a 209 -es ház és garázs Jajinci településen, amelyeknek a közelében nemrégiben fegyvereket talált a rendőrség. A ház értéke 141 ezer euró, a kormányfő itt látja vendégül külföldi vendégeit és mutatja meg nekik az itt található borospincét. Az objektumot építési engedély nélkül építették, a főváros legalizációs osztályán azt mondták a KRIK-nek, hogy a család már indítványozta a legalizációt. A kormányfő édesapjának egy további 93 -es lakás és garázs van a tulajdonában Újbelgrádban, ezeknek az értéke 111 ezer euró.

Ezzel még nem értünk a családi ingatlanok végére. Vučić fivére, Andrej egy 108 -es újbelgrádi lakás tulajdonosa, ennek értéke 191 ezer euró, édesanyja, Angelina tulajdonában egy 62 -es lakás volt Újbelgrádban, ezt az idei év elején adta el. A szülők tulajdonában volt a már említett újbelgrádi 89 -es lakás, amelyet 1998-ban cseréltek el a jegybankkal egy nagyobb lakásra.

Angelina Vučić 2,3 hektár – Óbecsénél lévő – mezőgazdasági földterület tulajdonosa, ennek értéke 20 ezer euró, édesapjának a boszniai Bugojnón családi örökségként egy 142 -es családi ház egyharmada van a tulajdonában, emellett 112 udvar és 2,72 hektár erdő, gyümölcsös és föld. Vučić édesapjának ezenfelül a Mitrovica melletti Manđelos faluban 2,4 hektárnyi földje van 90 ezer euró értékben.

Andrej Vučić tulajdonában van egy Škoda gépkocsi. A kormányfőt 2011 januárjában ezzel az autóval gyorshajtáson kapta a rendőrség. A radar mérése szerint Vučić a Belgrád–Pancsova-úton 179 kilométeres óránkénti sebességgel száguldott, ami több mint a megengedett sebesség duplája, ezen a szakaszon ugyanis 80 km/h a megengedett sebesség. A közlekedési rendőrség az év decemberében kezdeményezte a szabálysértési eljárás megindítását, majd 2012 januárjában a rendőrség indoklás nélkül leállította.

Nem tudni biztosan, van-e Vučićnak megtakarítása a bankban. Októberi sajtótájékoztatóján azt mondta, van némi megtakarítása, amit bejelentett az ügynökségnél, az ott közzétett vagyonjogi nyilatkozatban azonban az áll, hogy nincs. Sem a kormányfő, sem a Korrupcióellene Ügynökség nem fedte fel a valós tényállást. A kormányfő fivére 2008-ban vett fel a Volksbanknál 156 ezer svájci frank értékű hitelt, ebből kifizette a lakása rá eső részét.

Aleksandar Vučić 2000. október 18-án akkori radikális párttársaival megalapította a Velika Srbija (Nagy Szerbia) nevű céget. Az alapítók között volt Vojislav Šešelj pártelnök, a kormányfő, Tomislav Nikolić, Nikola Poplašen, Maja Gojković, Dragan Todorović, Stevo Dragišić és Gordana Pop Lazić. A cég alapító tőkéje 10 ezer amerikai dollár volt, amiből Vučić 500 dollárt fizetett be. A cég irodája a radikális párt székházában volt, és a Velika Srbija nevű radikális lapot adta ki. A cég ma is aktív, Vučić résztulajdonos volt egészen 2012. január 31-ig.

A kormányfő 2010-ben a Profiler nevű cégnél állt alkalmazásban, amely médiával és kampánytanácsadással foglalkozik. A cég neve ma már Right, tulajdonosa Goran Veselinović, a cég irányította a haladó párt 2012-es választási kampányát.

Ami a rendőrségi ügyeket illeti, a fent említett gyorshajtási ügy mellett Andrej Vučićnak volt több, a nyilvánosságba is kikerült ügye. A belgrádi Gazdasági Bíróság 2011 márciusában eljárást indított az Asomacum vállalat és annak tulajdonosa, Andrej Vučić ellen adófizetés elkerülése miatt. Az érintett 2014 októberében pert indított a Gazdasági Bíróság előtt, amely során azt akarta bizonyítani, hogy valaki az ő személyazonosságával visszaélve alapította ezt a céget. A bíróság 2015 októberében úgy döntött, megsemmisíti a cég bejegyzését, mert a személyi igazolvány és az aláírás hamisak. Ezután az eljárást leállították.

2014 szeptemberében egy incidens történt, amelynek szintén Andrej Vučić volt az egyik szereplője. A büszkeségnapi felvonulás ideje alatt a csendőrség tagjai megverték őt, Predrag Malit, a belgrádi polgármester testvérét, valamint két személyt, akik a kormányfő testőrei voltak.

Andrej Vučić az üggyel kapcsolatban a rendőrségen azt vallotta, hogy Malival a szüleihez indultak, ekkor találkoztak véletlenül a kormányfő két testvérével. Szerinte a csendőrök nem engedték át őket a felvonulás miatt felállított kordonon, hanem megverték őket, kérdés nélkül. A csendőrök ezt tagadták, azt mondták, Andrej Vučić verte szét a kordont, és nem volt hajlandó igazolni magát. A bírósági eljárás az ügyben folyamatban van.

(A KRIK alapján)

(A fotón Aleksandar Vučić és fivére, Andrej)