Miután a Duna Televízió december 19-én bemutatta Kovács István zentai születésű rendező Asszonyok lázadása című dokumentumfilmjét, az oromhegyesiek szerda este a Faluházban közösen is megtekintették az alkotást, amely az 1992-es oromhegyesi béketiltakozás résztvevői előtt tiszteleg. A rendezvényen jelen volt a film megálmodója is.

A délszláv háború idején, 1992 májusában egyszerre több, mint kétszáz behívó érkezett a hadköteles férfiaknak, hogy hadgyakorlat címén azonnal vonuljanak be katonának. Azonban mindenki tudta, hogy nem hadgyakorlatról volt szó, hanem egy valós háborúba hívták őket.

Az oromhegyesi asszonyok úgy döntöttek nem engedik el a szerelmeiket, testvéreiket, fiaikat a háborúba és bezárták a férfiakat a Zitzer Clubba, a falu első pizzasütödéjébe és biliárdklubjába, ahonnan addig nem akartak mozdulni, míg a hatalom nem teljesíti követeléseiket. Három hónapig a klubban éltek, és annak ellenére, hogy a szerb államvezetés nem akart tudomást venni róluk, végül elérték azt, hogy ezeket az embereket nem vitték el katonának, valamint hogy Vajdaság-szerte valamelyest csökkent a behívók száma.

A fentebb röviden vázolt történésről a film készítője, Kovács István évekkel később szerzett tudomást. A 90-es éve elején kisiskolásként nem tudhatta, mi történik néhány kilométerre Zentától. Egy évekkel későbbi rövid újságcikk nyomán kezdett el behatóbban foglalkozni a témával, ekkor fogalmazódott meg a dokumentumfilm elkészítésének az ötlete.

A rendezővel a filmvetítés előtt készült interjút a Családi Kör második újévi, január 12-én megjelenő számában olvashatják, amiből több mindent megtudhatnak a forgatás folyamatáról, a rendezőről, és arról is, hogy 25 év távlatából ugyanazokra a napokra mennyire különbözőképp emlékeznek az akkori események részvevői.