Nyílik a kocsma lengőajtaja, de még be sem lépett senki, a benn lévő revolverhős és hűséges követői máris fegyvereikhez kapnak és szitává lövik az ajtót, pedig nem is tudják, ki akart belépni a törzshelyükre.

Valahogy így jellemezhető a legnagyobb kormánypárt viselkedése a most már fél éven belül lévő elnökválasztásokkal kapcsolatban. Ahogy felbukkan egy nemkívánatos jelölt, rögtön sortüzet bocsátanak rá, ugyan nem szó szerint, de majdnem. Négy év New York-i tartózkodást követően a múlt héten utazott haza Szerbiába Vuk Jeremić a demokrata párti kormány egykori külügyminisztere, illetve ezt megelőzően Boris Tadić államfő külügyi tanácsadója, akit egy idézés várt. A szervezett bűnözés elleni szolgálatban a hírhedt topčideri katonagyilkosságról kellett tanúskodnia, amelynek során 2004-ben két őrséget álló sorkatona vesztette életét. A hivatalos verzió szerint egymást lőtték le, a közvéleményben jelen lévő változat gyilkosságról szól, sőt azt is hozzáteszi, hogy ebben a katonai objektumban rejtőzködött akkoriban Ratko Mladić és ezért kellett meghalniuk. A történetben már több szakértői vizsgálat is történt és a közvélemény már szinte el is feledkezett az ügyről, amikor néhány nappal ezelőtt értesülhettünk róla, hogy újra megindították a nyomozást, majd ezután már be is idézték a volt külügyminisztert egy meghallgatásra.

Az ügy hátterét, vagy inkább írjuk így „hátterét” a haladók ökleként működő Informer nevű bulvárlap fedte fel. Mint „kinyomozták” Vuk Jeremić eltussolta a nyomozást Dražen Milovanović és Dragan Jakovljević gárdisták gyilkossági ügyében, mégpedig azért, hogy ne derüljön ki, hogy az akkori hatalom engedélyezte nyugati országok különlegesen kiképzett egységeinek, hogy Szerbiában kutassanak Mladić és Karadžić után. Ezért aztán a lap szerint „több mint megalapozott a gyanú”, hogy a két gárdista a NATO elit katonáival való összetűzés során vesztette életét.

Mivel az ilyen típusú cikkeknél is fontos a tényszerűség látszatát kelteni, ezért aztán megszólaltatták Svetko Kovačot a katonai hírszerzés akkori főnökét, aki mindezt cáfolva elmondta, hogy a nyomozás azóta már fényt derített rá, hogy Mladić akkoriban egy újbelgrádi lakásban rejtőzködött és azt is pontatlannak nevezte, hogy NATO katonák lettek volna Szerbiában, akik nyomoztak volna a hágai szökevények után. A gyilkosság idején, sőt egészen 2007-ig a Demokrata Párt, amelynek Jeremić a kádere volt, ellenzékben politizált. Az országot Koštunica és a Szerbiai Demokrata Párt irányították, így ha volt is titkos megállapodás a NATO országaival, azt nyilván a szerbiai kormánynak kellett volna megkötnie, vagy pedig ha Tadić elnök írta alá, akkor tudniuk kellett volna róla és ismerve Koštunica mélységes NATO- és Hága-ellenes álláspontját, nehezen hihető, hogy ez ne került volna nyilvánosság elé.

Nyilván nem tisztem sem nekem sem az olvasóknak az ügy felgöngyölítése és eszem ágában sincs Jeremićet védeni, hiszen külügyminiszteri munkásságára nem pozitívan emlékezhetünk vissza, ennek ellenére jelzésértékű, hogy amint hazatért máris rárontottak a kormány csahos kutyái. A cél pedig több mint nyilvánvaló. Noha ő maga csak hétfőn, december 12-én beszélt abbéli ambicióiról, hogy induljon az elnökválasztáson, nyilván a kormányfő körei erről már előbb értesültek, ezért hát azonnal el kellett kezdeni a karaktergyilkosságnak nevezett lejárató akciót. A szerb közvéleményben hatékony hívószavak elhangzottak, úgymint NATO és Hága, ezzel el is kezdődhetett a lejáratás.

Már többször is szó esett ezen rovaton belül a jövő tavaszi elnökválasztásról annál is inkább, hogy az ellenzék azt gyakorlatilag az április 24-i választások éjszakáján tematizálta és nagyjából azóta napirenden van. A haladók komoly dilemmája, hogy ki legyen a jelöltjük, illetve, hogy ha az nem Vučić lesz, akkor Nikolić vagy valaki más hogyan győzzön le egy esetleges ellenzéki ellenjelöltet. Úgyhogy folyamatos a boszorkányüldözés minden olyan személy ellen, akinek szemernyi esélye is van, hogy felsorakozzon mögé az ellenzék és esetleg megnyerje a választást. Így hosszú ideje van célkeresztben Saša Janković ombudsman is, akinek a neve régebb óta forog a közvéleményben, mint független jelöltté, akit a polgári, európai irányultságú ellenzék támogatna. Ezért aztán az Informer, a Pink és a többi kipróbált médium folyamatosan igyekszik őt botrányba keverni. Hoztak elő róla fiatalkori fegyverhasználati ügyet is, most pedig a parlamentben a Szerb Haladó Párt frakciója javasolta, hogy csökkentsék az ő és Rodoljub Šabić a közhasznú információk biztosának fizetését, merthogy az túl nagy, miközben az ombudsman egész nap csak Twitter üzeneteket ír. Persze egyértelmű miért zavarja a hatalmat ez a két személy. Arról a két intézményről van szó, amelyek négy év haladó uralom után is függetlenek tudtak maradni és szóvá teszik a hatalom túlkapásait, sőt kritizálni merészelik is azt. Janković kimondta, hogy a média elnyomás alatt van és hogy a fantomsapkás ügyet fel kell göngyölíteni. Ez vele a probléma, nem a Twitter. És mint ilyen személynek, esélye lehet megnyerni az elnökválasztást.

Kettőjükön kívül, aki még jelezte indulását és nem a hatalmi oldalhoz tartozik, az nem más, mint Vojislav Šešelj a radikálisok vezére. Több szakértő szerint is neki komoly esélye van rá, hogy a haladók jelöltjével bejusson a választás második fordulójába. Ennek ellenére, a haladók őt egyáltalán nem támadják, mintha pont ez lenne a céljuk…

Az egész elnökválasztás, illetve annak kezelése a haladók részéről egy vadnyugati, vagy inkább vadkeleti ivó hangulatára emlékeztet. Akik benn vannak, ők tökéletesen jól érzik magukat és úgy gondolják, majd eldöntik, ki legyen közülük a köztársasági elnök, ezért aztán akárki próbál a lengőajtón bejönni, arra golyózáport bocsátanak, mielőtt még kiderülne ki is az. Csak hát könnyen megtörténhet, hogy a vak revolverhősködés során esetleg egy saját emberüket lőnek szitává, aki időközben észrevétlenül kiment cigit venni vagy a lovának vizet adni.

(A fotó illusztráció)

A jegyzet a Családi Kör hetilap 2016. 12. 15-i nyomtatott számában jelent meg és a lap engedélyével közöljük. Ha szeretné a jegyzeteket időben olvasni, vásárolja meg vagy fizessen elő a Családi Körre.