Mivel minden szinten beszámoltam az Oromhegyes Helyi Közösség területén a 2016. december 5-16. időszakban megtartott népszavazásról, arra kértem a lakosainkat, jöjjenek el szavazni, így kötelességem, szintén mindenhol, beszámolni annak eredményéről.

A népszavazáson két szavazólapon kellett véleményt nyilvánítani. Az egyik szavazólapon ezt a kérdést találhatták:

Elfogadom az Oromhegyes Helyi Közösség területére a 2017. 01. 01. – 2021. 12. 31. időszakra (5 éves periódusra) bevezetendő helyi járulék határozati javaslatát és programját?

IGEN / NEM

Az eredmény a következő lett:

Összes szavazó: 1547

Szavazott: 538 (34,78%)

Érvénytelen szavazat: 0

Érvényes szavazat: 538

IGEN-nel szavazott: 432 (80,30%, illetve 27,93%)

NEM-mel szavazott: 106 (19,70%, illetve 6,85%)

A másik szavazólap szövege:

Javaslom, hogy a Tiszamenti utat követően a következő utcák legyenek kiaszfaltozva (ide mindjárt beírtam az utcák által kapott szavazatok számát is):

1. a Topčider utca vége – 435 szavazat (2.),

2. a Štip utca vége – 307 szavazat (3.),

3. Hegyvidéki utca – 093 szavazat, (9.)

4. Dávid Géza utca – 170 szavazat, (5.)

5. Ady Endre utca – 081 szavazat, (10.)

6. Március 8. utca – 106 szavazat, (8.)

7. Rekecki Péter utca – 183 szavazat (4.),

8. Pekla Szilveszter utca – 112 szavazat, (6.)

9. Szecsei Lajos utca – 107 szavazat. (7.)

Mit mutat ez az eredmény? Azt, hogy a falu lakossága:

a) nem igényli a további fejlesztéseket, ellene van annak, hogy a még nem szilárd burkolatú utcák végre ki legyenek aszfaltozva,

b) nem szeretné a dűlőutakat és járdákat javíttatni,

c) ellene van, hogy működési támogatást kapjon az Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület és a Zitzer Sportegyesület,

d) de ami számomra leginkább fáj, nem szeretné, hogy egyszeri támogatást kapjanak az újszülöttek (amit legdurvábban úgy fejezhetem ki, a többség a falu kihalására, megszűnésére szavazott).

Tudom, hogy vannak olyan települések, ahol „parancsba” van adva, a helyi járulék bevezetéséről szóló népszavazásnak „sikerülni kell”. Lehet, hogy naiv vagyok, de ahogyan 2011-ben, úgy az idén sem engedhettem meg, hogy csaljunk, döntsenek a falu polgárai, hiszen az ő érdekeikről (és kötelezettségükről) van szó.

Azért van, ami nagyon zavar. Úgy hiszem, az eddig befolyt helyi járulékot rendeltetésszerűen használtuk, de nem rajtunk múlott, hogy a 2015-ben és 2016-ban befolyt helyi járulék eszközeiből nem tudtuk befejezni a Szőlő utcát és nem sikerült a Kúria utcát szilárd burkolattal ellátni, hiszen Magyarkanizsa önkormányzata meggátolta (nem végezte el a közbeszerzést e munkálatokra) a tervünk teljesítését, habár egyesek ezért is minket tartanak felelősnek. A helyi járulék javaslatában csökkenteni akartuk a polgárok megterhelését, így érthetetlen az olyan hozzáállás, hogy nem kell nekünk a közköltséget fizetni. Sajnos, a helyi közösség tanácsa egyes tagjainak a hozzáállása is furcsa, hiszen minden információ birtokában voltak, mégis arra biztatták a falu lakosait, nem menjenek szavazni vagy, ha elmennek, szavazzanak nemmel.

Az általam elmondott aggodalmak többszörösen bekövetkeztek. Mivel minden kommunális tevékenységet ma már csak a magyarkanizsai közvállalat végezhet (ez is önkormányzati döntés), ráadásul azt kaptuk az új vezetéstől, hogy hatályon kívül helyezte azt a rendeletet, hogy a vagyonadóból részesülhetnek a helyi közösségek, így ma már nemcsak a kőolaj-járadék (naftarentaként ismerheti mindenki) eszközeiből nem részesedhet a településünk, hiába termeli ki a falu területén a NIS a kőolajmennyiség közel felét, ezekből a pénzekből még az utak és utcák felújítására sem jut, most már a polgárainknak és a falu területén működő vállalatoknak a vagyonadójából sem fog a számlánkra érkezni egyetlenegy dinár sem.

Mi lesz a 2017-es évben az, amit nem tudunk teljesíteni, mert nem lesz rá pénzünk?

1) A közterületek karbantartása (pl. fűvágás),

2) A temető rendben tartása,

3) Az Oromhegyesi Hírnök további kiadása,

4) Segítségnyújtás a pályázatok írásában és elszámolásában (pl. Prosperitati),

5) Segítségnyújtás az egyszerűsített honosításnál,

6) Fontos ügyekben telefonos segítségnyújtás a polgárainknak,

7) Segítség a hónapos jegyek megvásárlásában a tanulók részére,

8) Különféle kérvények, beadványok stb. készítése a polgároknak,

9) A civil szervezetek (tűzoltók, művelődési és sportegyesület) működésének támogatása,

10) Az újszülöttek részére egyszeri támogatás kifizetése.

Mondhatják egyesek, eddig sem kellett volna ezeket a tevékenységeket végezni, majd elmegyünk Magyarkanizsára vagy Zentára, illetve a kérelmek, beadványok stb. esetében ügyvédet fogadnunk. Ezek a személyek soha nem teszik fel a következő kérdéseket önmaguknak: Vajon az idősek, a mozgásképtelenek, a szegényebbek is képesek rá, hogy így oldják meg a problémáikat? Vajon a középkorúak és idősek nagy többsége megoldhatja, hogy szerb nyelven intézze az ügyeit, emellett pedig ők meg tudnak-e fogalmazni vagy írni (teljesen mindegy, hogy szerbül vagy magyarul) egy kérelmet, beadványt, illetve bármilyen más – de szükséges – hivatalos iratot?

Mindentől függetlenül én arra fogok törekedni, hogy a lehető legkevesebb rosszat élje át a lakosság. Mivel a pénzünk megvan, így megteszek mindent, hogy a lehető legrövidebb időn belül ki legyen aszfaltozva a Szőlő utca fennmaradt 90 métere és elkészüljön a Kúria utca szilárd burkolata is. Többet nem tehetek. Önöknek van gondolkodási idejük, mert a törvény szerint ugyanabban a kérdésben újabb népszavazást kiírni csak hat hónap múlva lehet. De a mostani eredmények miatt nem fogom engedni, hogy a helyi közösség tanácsa írja ki a népszavazást. Erre csak akkor lesz meg a lehetőség, ha a polgáraink, mégpedig a bejegyzett választópolgárok legalább egy negyede (1547:4 = 387 személy) fogja kezdeményezni egy aláírásokkal ellátott beadványban.

Ne higgyék, hogy ezentúl a babérokon ülve fogom várni a jószerencsét. Én továbbra is, a helyi közösség nevében, írni fogom a pályázatokat, hogy legalább a támogatott projekteket megvalósíthassuk. Legyenek azok ünnepségek, beruházások, eszközök beszerzése stb. Hiszem, hogy ebben a helyi közösség titkára, Balázs Jadranka és a tanács tagjainak többsége ezentúl is a partnerem lesz, hiszen eddig is bizonyították, számukra is a falu, Oromhegyes lakossága, azaz a közösségünk mindennél fontosabb!

(A fotó illusztráció)