Sakáltanya Szabadka szívében. Ezzel a címmel került fel egy videó a Facebook közösségi oldalra.

A felvételt eddig közel tízezren tekintették meg, és több mint százan osztották meg. Egy romos, elhagyatott épületet láthatunk, teli szeméttel, étel- és italmaradékokkal. A falak, a lépcsőház graffitikkal teli. A felvétel akár New Yorkban is készülhetett volna, pontosan az amerikai akciófilmek hangulatát idézi, ha nem szerepelne az elnevezésben, hogy Szabadkán készült, azt hihetnénk, hogy egy amerikai, drogdílerekkel, lövöldözéssel, bandákkal teli külváros egyik objektumát látjuk.

Pedig szó sincs erről. Az épület Szabadkán található, nem túl messze a város központjától. A Sugárút és az Arsenije Čarnojević utca közötti részen, közel a Jovan Jovanović Zmaj általános iskolához, valamint egy gyerekektől folyamatosan nyüzsgő játszótér is található egészen közel.

A Szabad Magyar Szó megkereste a felvétel készítőjét, Véber Lászlót, aki a videó mellett számos fotót is készített a helyről, vele sétáltunk körbe a helyszínen. Mint mondja, terápiás céllal sokat sétál a környéken, így talált rá erre az épületre is, amely egykor a Zora vegytisztító cég használatában állt, de évek óta üres, elhagyatott.

Egy hatalmas, nagy alapterületű, többszintes épületről van szó. Az egykori helyiségek mind tele vannak különféle hulladékkal. Látunk ott gyorséttermi csomagolást, újságpapírokat, alkoholos italok üvegeit és – mint minden ilyen helyen – ürüléket is. A falak mindenfelé tele vannak graffitival. Az emeleti helyiségekben néhány matrac és takaró is található, egyiken látszik, hogy nemrégiben használták is, egyértelmű, egyfajta hajléktalanszállóként is működik a hely. Véber elmondja, hogy egy alkalommal talált itt egy férfit, aki valamit beszélt is, de nem értette, hogy mit is akar mondani. Később üzenetet ír nekem, amelyben az áll, hogy szóra bírta az illetőt, aki elmondta, Bulgáriából jött, és hajnalonként lehet megtalálni az épületben.

Arra, hogy miért is nem érthette kísérőnk a szavát, a szomszédos helyiségben találjuk meg a valószínűsíthető választ. A földön a szemét, ruhák, üvegek mellett megszámolhatatlan mennyiségű fecskendőt és metadon feliratú gyógyszeres dobozokat találunk, talán több százat is, ha nem többet. Mivel nem vagyok az ilyen szerek fogyasztója, ezért utánanéztem, ez a szer fájdalomcsillapítóként használatos a gyógyászatban, és heroinfüggők kezelésekor használják, tehát mint ilyen tökéletes kábítószer. A mennyiség alapján nyilvánvaló, itt nem egy személy és nem szórványosan drogozik, ez egy kábszeres tanya.

Egy következő helyiségben szénné égett matracot látunk. László elmondja, egyszer tűz ütött ki ezen a helyen, annak a nyomait láthatjuk. Állítólag a rendőrség és a város illetékesei is tudnak erről a helyről, mégsem tesz senki semmit.

A közelben egy újonnan felhúzott lakótömb látható, állítólag ez az épület is azért áll itt, ilyen állapotban, mert a tulajdonosa arra számít, egy építési vállalkozó majd felvásárolja. Amikor erről érdeklődött a valószínűsíthető tulajdonosnál, annak a telefonban ez volt az első kérdése: Szeretné megvenni?

Az épület egy lakótömb mellett, garázsok által övezve áll, se ajtai se ablakai, bárki bemehet. Egyértelmű, hogy el kellene valamilyen formában keríteni, mert így a kisiskolások, a játszótéren lévő kicsik is kalandvágyból betévedhetnek, és összeszedhetnek valamilyen fertőzést, betegséget.

Jó lenne, ha az illetékesek lépnének valamit az ügyben, addig, amíg nem következik be a baj…