Pár hét szélcsend után hirtelen valami nagy dolog történt Vajdaságban. A meglepetést a VMSZ okozta azzal, hogy ifj. dr. Korhecz Tamást [a Magyar Mozgalom társelnökét – a szerk. megj.] jelölte a Szerbiai Alkotmánybíróság megüresedett bírói helyére, amit ő el is fogadott, mégpedig nem egyeztetve a Magyar Mozgalom Ügyvivő Testületével (számomra mind a mai napig kérdéses, miért is kellett volna ezt tennie).

Azonban a Magyar Mozgalom Ügyvivő Testületének tagjai – úgy tűnik – nem úgy gondolkodnak, ahogy én, mert december 8-án összeültek és megjelentettek egy közleményt. (Nem is gondoltak arra, milyen jeles napot választottak: a katolikus naptárban ez a szeplőtelen fogantatás napja; de amellett Stuart Mária meg Jim Morrison születésnapja is – az utóbbi zenekara, a Doors ezen a napon adta ki legismertebb albumát, az Amerikai imát; John Lennont is ezen a napon gyilkolták meg; és lehetne tovább sorolni az érdekesebbnél érdekesebb „mai napon történteket”). Közleményük szövegéből most kiragadok néhány mondatot és melléjük illesztek egy-egy olyan idézetet a Magyar Mozgalom hitvallásából, amelyekkel a kiragadott szövegrészek – úgy hiszem – szöges ellentétben állnak.

  1. Közlemény: „Ezért állunk értetlenül az előtt a számunkra megmagyarázhatatlan tény előtt, hogy dr. Korhecz Tamás, miközben megfontolta, majd el is fogadta a VMSZ által felkínált alkotmánybírói lehetőséget, ezt a mozgalom tagjaival nem közölte, azokat nem tájékoztatta.”

Hitvallás: „Hiszünk a szólás- és sajtószabadságban, a szabad gondolkodásban.”

2. Közlemény: „Azt javasoljuk dr. Korhecz Tamásnak, vonja vissza az alkotmánybírói tisztségre való jelölését, mert csak így őrizheti meg személyes integritását és a Magyar Mozgalom tekintélyét.”

Hitvallás: „Mozgalmunk olyan embereket kíván megszólítani, akik egyaránt ragaszkodnak a szülőföldhöz és magyarságukhoz, akik tudással, szívvel és szorgalommal kívánnak aktívan tenni és cselekedni a közért… A nemzetért, a közjóért kívánunk cselekedni, tisztességgel, őszintén, szakértelemmel.”

3. Közlemény: „Felszólítjuk, hogy mondjon le a Magyar Mozgalomban betöltött, és a Magyar Mozgalomhoz köthető valamennyi tisztségéről.”

Hitvallás: „Nem vagyunk bólogató alattvalók, és másokat sem kívánunk azzá tenni.”

Értékelésem szerint az ügyvivő testület közleménye pánikhelyzetre utal és ezzel elismerte a vereséget. Hiszem, hogy a helyzet alaposabb átgondolásával, megfelelő reagálással erkölcsi győztes is lehetett volna. Ehhez nem kellet volna mást tenni, csak:

  • Gratulálni ifj. dr. Korhecz Tamásnak a jelölésért, azzal a kívánsággal, hogy remélik a megválasztását is
  • Úgy értékelni a VMSZ lépését, hogy végre rájöttek: a délvidéki magyar nemzeti közösség legjelesebb tagjai a Magyar Mozgalomban találhatók, majd felajánlani, hogy minden olyan tisztségre, amely nem igényli a párttagságot, szintén a Magyar Mozgalom tagjai közül tegyék meg a javaslatukat.
  • Felajánlani a VMSZ-nek, hogy a lehető legrövidebb időn belül, a most megtett lépés tükrében folytassanak a Magyar Mozgalommal párbeszédet, hogy végre kiküszöböljék azokat a negatívumokat, amelyek az önkormányzati tisztségeknél és foglalkoztatásnál tapasztalhatók.

Sajnos, mindez ma már a „mi lett volna, ha…” kategóriájába tartozik. De amennyiben a Magyar Mozgalom ilyen közleményekkel való politizálása hagyománnyá válik, ugyanaz a sors vár rá, mint a többi délvidéki/vajdasági magyar törpepártra. Valamikor ezeket fax-pártoknak neveztük, ma pedig meg fog jelenni egy új fogalom, az email- vagy Facebook-párt elnevezés.