Manapság, amikor sokan arról beszélnek, hogy a házasság intézménye válságban van és a nehézségek elől könnyebb elmenekülni, mint kitartani a másik mellett, egy különleges és igen kedves történet bizonyítja, hogy a házasságkötéskor elmondott eskü szövege nem holmi üres szólam, hanem a felek valóban kitartanak egymás mellett és osztoznak jóban-rosszban. A horgosi Kovács házaspár immár 51 éve él házasságban, s nem csak jóban-rosszban, de egészégben-betegségben is együtt vannak, a szó szoros értelmében, hiszen mindketten szívbetegek. Kovács Vilmos és felesége, Mária évek óta ugyanazzal a szívproblémával küzdöttek, s ha már a betegségen osztoztak, a gyógyulást hozó műtétnek is közösen vetették alá magukat.

A Kovács házaspár Stamenko Šušak doktorral

A Kovács házaspár Stamenko Šušak doktorral (Fotó: Dnevnik)

A kamenicai Szívgyógyászati Intézetben talán még sosem fordult elő olyan eset, hogy egy házaspár együtt vonuljon be a kórházba, s hogy ugyanazon a napon operálja meg őket ugyanaz az orvos, a beavatkozás után pedig közös szobában várják, hogy a műtét után hazaengedjék őket – feltételezhetően – ugyanazon a napon. Dr. Stamenko Šušak, a Szívsebészeti Klinika igazgatója először Vilmost majd rögtön utána Máriát műtötte meg, s mint a sebész a Dnevnik napilapnak elmondta, a műtét sikeres volt, a házaspár a közös szobájukban lábadozik és alig várják, hogy újra otthon legyenek a családjuk körében.

Kovácsék nem csak az életüket kötötték össze, hanem a munkában is osztoztak a nehézségeken és a sikereken, hiszen az elmúlt évtizedek alatt együtt dolgoztak a gyümölcsösükben. Bár a műtét jól sikerült és az életminőségük jelentősen javulni fog, mégis úgy döntöttek, eljött az ideje a pihenésnek, így az alma-és barackfa-ültetvényen a földműves munkákat a fiataloknak engedik át, a munka megszervezésében pedig a fiuk és a menyük is segíteni fog.

A házaspár mottója, miszerint minden helyzetben együtt kell maradni, ezúttal is őket igazolta, hiszen együtt érkeztek meg az intézetbe, és megingathatatlanul hittek az orvosokban, a kórházi személyzetben és abban is, hogy együtt térnek majd haza a műtét után.