Miközben a csapatok többsége már lélekben a téli pihenőre hangolódva érkezett Abu-Dzabiba a Mercedes két versenyzőjére várt a feladat, hogy eldöntsék kettejük közül kié lesz a 2016-os bajnoki cím.

A címvédő Lewis Hamilton 12 pontos hátránnyal vágott neki a futamnak, így Nico Rosbergnek nem kellett futamgyőzelemre hajtania, a dobogó bármelyik foka elégséges volt a vb-cím elnyeréséhez.

A brit versenyző taktikailag mindent megtett, hogy megkavarja az esélyesebb német futamát. Az élről rajtolva a sportszerűség határát feszegetve kontrollálta a versenyt. Először egy indokolatlanul korai kerékcserével próbálta nehéz helyzetbe hozni csapattársát, majd az élen középmezőnyös tempót diktálva Rosberg nyakára hozta az üldöző Ferrarikat és Red Bullokat, de mindez kevés volt Niko megingatásához, aki másodikként áthaladva a célvonalon – 34 évvel édesapja, Keke Rosberg után – megszerezte a Forma 1-es vb-címet.

A két Mercedes mellett a futam végén fergeteges tempót diktáló, előbb csapatársát majd a két Red Bullt is megelőző Sebastian Vettel állhatott fel a dobogóra. Pontszerző helyen ért még célba M. Verstappen, D. Riccardo, K. Raikonnen. N. Hulkenberg, S. Perez, F. Massa és F. Alonso.

A szezonzáró futamon két karizmatikus pilóta is elbúcsúzott a száguldó cirkusztól. Jenson Button, 2009 világbajnoka, az utolsó „régivágású” Forma 1-es versenyző és Felipe Massa, a szerethető „csupaszív” brazil.

A 2016-os világbajnokság végeredménye:

f1-standing-photo_2016-11-27_17-12-10