Több újságíró tiltakozásképp kivonult a teremből, amikor Aleksandar Vučić miniszterelnök kezdte a beszédét egy belgrádi médiatanácskozáson. A hétfői tanácskozást többek között a Szerbiai Tényfeltáró Újságírói Központ (CINS), a KRIK, a BIRN, a szabadkai Magločistač hírportál tudósítója, valamint a Montenegrói Tényfeltáró Újságírói Központ újságírója is elhagyta.

A tiltakozást követően Natalija Jakovljević, a Magločistač hírportál újságírója a Szabad Magyar Szónak kijelentette:

– Aleksandar Vučićnak nincs keresnivalója egy ilyen összejövetelen, mert ez nem a szerbiai médiumok és a sajtó helyzetéről szóló vita. Ami mondandója volt, azt elmondta, és ezt nap mint nap láthatjuk az újságírói szakmához való viszonyulásából. Vučićnak kellene leginkább tisztában lennie azzal, hogy mit jelent a sajtószabadság, és az, hogy az újságírónak joga van szabadon, nyomásgyakorlás nélkül végeznie a munkáját, ő pedig ennek pontosan az ellenkezőjéért száll síkra – nyilatkozta honlapunknak Jakovljević.

A CINS igazgatója, Branko Čečen kifejtette, azért döntött a tiltakozás ezen formája mellett, mert szerinte Vučić elszalasztotta a lehetőséget arra, hogy igazi párbeszédet kezdjen a médiumokkal és az újságírókkal, ugyanúgy ahogy a munkatársai is, akik még mostohábban viszonyultak a szakmához.

– Nekem személy szerint megalázó lenne, hogy itt üljek ezen a tanácskozáson és azzal az emberrel beszéljek a sajtszabadságról, aki egyáltalán nem törődik a sajtó szabadságával. Arról meg még kevésbé szeretnék hallani, hogy mi a véleménye a sajtó minőségéről, és a szerbiai sajtómunkások által végzett munka minőségéről. Nem szakavatott a témában, azok után pedig, amit ezen a területen tett, nincs joga véleményt formálni – nyilatkozta Čečen a Beta hírügynökségnek.

Vučić felszólalása után Oliver Vujović, a SEEMO főtitkára (ez a szervezet volt a tanácskozás házigazdája), a jelen lévőkkel tudatta, hogy a miniszterelnök csak a külföldi újságírók kérdései válaszol.

A Vajdasági Újságírók Független Egyesületének (NDNV) elnöke, Nedim Sejdinović a regionális tanácskozás kezdete előtt lemondta a részvételt. Mint mondta, azért döntött így, mert a bejelentették, hogy a szerb kormányfő nyitja meg a konferenciát, akiről azt mondta, „bizonyítottan a szabad sajtó ellensége”.

– Egy olyan médiatanácskozás, amelyet Aleksandar Vučić, a szabad sajtó ellensége nyit meg, számomra nem csak jelentéktelen, de úgy tekintek rá mint egy mint pofonra, amelyet azok a sajtómunkások kapnak, akik az általa fémjelzett hatalom politikai erőszakának áldozatai lettek – írta Sejdinović a SEEMO médiaegyesület főtitkárának, Oliver Vujovićnak címzett nyílt levelében.

Az NDNV elnöke emlékeztetett, hogy Aleksandar Vučić volt a „bűnös politikát folytató miloševići rezsim” tájékoztatási minisztere, valamint hogy ő volt az egyik megfogalmazója, majd véghezvivője annak a tájékoztatási törvénynek, amely médiumokat zárt be, újságírói életeket tett tönkre, és az ő miniszteri ténykedése alatt ölték meg Slavko Ćuruvija újságírót.

A szóban forgó médiatanácskozást hétfőn és kedden tartják Belgrádban. Témája az európai médiumok, és a válságokról szóló tudósítások.

A miniszterelnök hétfői beszédében többek között kijelentette, sem a szerb kormány, sem ő nem gyakorolt nyomást közvetett módon a médiumokra, azokat pedig, akik ilyet tettek, megpróbálja meggyőzni, hagyjanak fel ezzel a gyakorlattal.

(Fotó: Magločistač)