A Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium 15. alkalommal szervezte meg a Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferenciát 2016. november 17. és 20. között Újvidéken. A jubileumra való tekintettel idén a rendezvény négynapossá bővült, november 17-én csütörtökön 11 órai kezdettel kerekasztal-értekezletet tartottak a Tudósklubban a vajdasági magyar felsőoktatás és tudományos utánpótlás kérdéseiről, az elmúlt másfél évtized eredményeiről és a jövőt illető elképzelésekről.

vmtdk-esteA pénteki napon, ahogyan megszokhattuk az elmúlt években, a művészeteké volt a főszerep. A fiatal képzőművészek munkáiból álló kiállítást az Újvidéki Egyetem Rektorátusának üvegpavilonjában dr. Samu János Vilmos nyitotta meg, aki az újabbnál újabb meglepetéseket emelte ki a VMTDK-val kapcsolatban. A nagyon színvonalas és gazdag kiállítást Szenti Lillának, Szokola Igornak, Kiss Natáliának, Rác Gyöngyikének, Monyov Glóriának, Szabó Kornéliának, Somorai Renátának, Klájó Adriánnak, Kincses Endrének, Vass Szabolcsnak, Kocsis Lenkének, Búrány Renátának, Varga Kitti Klaudiának és Lassú Melániának köszönhette a közönség.

Az est további részében Búrány Renáta és Varga Kitti Klaudia bemutatták Hogyan készül egy festmény? című videójukat, amely az Hommage à Frida Kahlo című festményük születését dokumentálja. Maletaški Krisztina és Subašić Dunja ugyancsak egy videóval szerepeltek, melynek a (h)ÁLO’! címet adták. Pásztor-Kicsi Gergely, Ricz Ádám, Szilágyi Áron, Ozsvár Róbert és Timotej Orčić /verziók címmel adták elő zenés produkciójukat. Kóródi Lilla és Csóka Szabolcs Találkozás cisz-mollban című műsorszámában irodalom, zene és mozgás találkozott. Székely Beáta kortárs megzenésített verseket adott elő Szalai Bence és Ozsvár Róbert zenei kíséretével, Urvi Vora, Brestyánszki Bernadett, Brestyánszki Dína, Koór Gréta pedig Nadiya címmel zenés-táncos performansszal kápráztatta el a jelenlevőket.

A konferencia ünnepélyes megnyitójára a himnuszok felcsendülésével november 19-én, szombaton délelőtt került sor a Rektorátus amfiteátrumában. A tanácskozást köszöntötte dr. Weiszburg Tamás, az Országos Tudományos Diákköri Tanács általános alelnöke, a HTDK Program vezetője, dr. Ivanovity Josip, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar dékánhelyettese, dr. Lendák Imre, a Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács elnöke, dr. Novák Anikó, a Vajdasági Magyar Doktoranduszok és Kutatók Szervezetének elnöke és Sóti Attila, a Vajdasági Magyar Diákszövetség elnöke.

Dr. Csányi Erzsébet megnyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy sok-sok háló szövődött az elmúlt tizenöt évben a VMTDK erős hurkaival megcsomózva, így ez a szőttes biztosítja a továbblépés lehetőségét, a következetes építkezést a vajdasági magyar felsőoktatás és tudományosság terén, amit nem fúj el egykönnyen a szél. A fiatalok óriási erővel töltik fel minden évben azt a keretprogramot, ami nélkülük üresen tátongana. Óriási erőt és lendületet hoznak magukkal, beadják a tudásukat, a vonzalmaikat, az elszántságukat, a szorongásaikat, s ezzel létrehozzák azt az ünnepet, amely a múló időt eszmei értékkel ruházza fel. A 15. VMTDK-ra több mint százötven fiatal jelentkezett a Kárpát-medence régióiból, Vajdaságból 113-an.

Az idei plenáris előadó dr. Bereczkei Tamás egyetemi tanár, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara dékánja, a Pszichológia Intézet vezetője volt, aki Közösségek szerveződése: a múlt üzenete címmel tartott előadást.

A folytatásban a plenáris diákelőadók mutatták be legfrissebb kutatási eredményeiket. Szécsényi Csongor (Újvidék) Hatékonyabb „háló” a napenergia felfogására – fényelnyelő képesség növelése kalkogenid rétegekben címmel értekezett. Pápista Zsolt (Újvidék) a rokoni kapcsolatokat és azok elnevezését vizsgálta kognitív nyelvészet szemszögéből. Palusek Erik (Budapest–Ada) a vajdasági magyarok kapcsolati hálóit elemezte. A Nyitráról érkezett Hörigh Szilvia a szlovákiai hivatali nyelvválasztás kérdéseiről beszélt. Bukva Kármen (Szeged) egy igen aktuális problémakört igyekezett feltárni előadásában, A terrorizmus hálójában című előadásában arra kereste a választ, kitől félünk jobban, a dzsihádistáktól vagy a szeparatistáktól. Wiandt Bernát (Budapest) a jövő intelligens városainak működését, önszerveződését vizionálta.

A tudományos diákköri szekcióülések szombat délután folytak összesen 8 teremben az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Karán. A program este zárult a Kristálygömb Díj átadásával és a szekcióelsőknek járó oklevelek kiosztásával.

papista-zsoltA Kristálygömb Díjat idén Pápista Zsolt, a Bölcsészettudományi Kar Német Tanszékének tanársegédje érdemelte ki, aki 5 évvel ezelőtt vett rész először a VMTDK-n, s ez jelentősen megváltoztatta a pályáját. A díjat dr. Csányi Erzsébet adta át a fiatal tehetségnek, aki a plenáris előadók között is győzedelmeskedett a közönség szavazatai alapján, így ugyancsak ő vehette át a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács ajándékát Kormányos Róberttől, a szervezet alelnökétől.

Az élő természettudományok szekcióban a tudományos bizottság Murényi Tihamér és Terhes Emil munkáját emelte ki. Az élettelen természettudományok és műszaki tudományok szekcióelsői Martinovity Ferenc, Mátéffy Kornél, Fejes Szilveszter, Szenci Attila és Bessenyei Szilárd lettek. A társadalomtudományok 1. szekció legjobbjainak Farkas Gellért Dánielt és Kedves Tamás Róbertet választották. A társadalomtudományok 2. szekcióban Bojtos Brigitta és Szabó Batancs Melinda előadása emelkedett ki. A humán 1. szekcióban Fehér Viktor és Karácsonyi Krisztina, a humán 2. szekcióban Rizsányi Attila és Kulcsár Sarolta, a humán 3. szekcióban pedig Radnai Dániel Szabolcs és Ignácz Ágoston lettek a szekcióelsők, míg a művészek közül Vass Szabolcs, Szenti Lilla és Klájó Adrián bizonyult a legjobbnak.

A szombati program a Művészklubban ért véget a TDK-bulival, de a programsorozat még vasárnapra is tartogatott meglepetéseket, ugyanis ekkor került sor a Nyom-követés 2. című irodalomtudományi műhely-konferenciára a Tudósklubban a Vajdasági Magyar Doktoranduszok és Kutatók Szervezete valamint a Doktoranduszok Országos Szövetsége Irodalomtudományi Osztálya szervezésében.