Az e heti Hét Napban terjedelmes riport jelent meg Bunford Tivadarral, a szabadkai képviselő-testület elnökével. Az elnök úr a többi között a Palicsi-tóval kapcsolatban is nyilatkozott. Ebből idéznék néhány magvas gondolatot: „A természet általában magától helyrehozza, amit az ember elront. Voltak különböző tervek, hogy miként lehetne megtisztítani a tavat, több százezer eurót költöttek erre. Én nem akarom alábecsülni a szakemberek munkáját, de megítélésem szerint, ha türelmesek lennénk, a természet néhány év, esetleg évtized alatt kijavítaná az általunk elkövetett hibákat.”

Palicsi toAz áprilisi választások óta először nyilatkozik a várost irányító pártokból valaki a Palicsi-tóról, pedig a választási programokban mind az SZHP, mind a VMSZ kulcsfontosságúnak tartotta a vkt által elfogadott, a Palicsi-tó állapotjavítását szolgáló tervet, melyet a német fejlesztési konszern (KfW) teljes egészében jóváhagyott, és a véghezvitelére 6,5 millió euró donációt irányzott elő. Az április régen elmúlt, azóta a városvezetőségből senki nem foglalkozott a tervben lefektetett, a donációs szerződésben feltételként szereplő feladatokkal.

Az előző polgármester által kinevezett, a tavaink állapotjavítását szolgáló bizottság a hatalomváltáskor átadta az elvégzett munkáról szóló jelentést, külön kiemelve az év végéig esedékes tennivalókat. Ezzel kapcsolatban a továbbiakban a vezetőség részéről nem volt semmilyen megkeresés, Michelle Rohmannt, a fő összekötőnket a KfW konszernnel 6 hónapja nem fogadja a polgármester. A program több hónapos késésben van, esély sincsen, hogy az adományozó év végén esedékes ellenőrző látogatásáig bármi is elkészüljön a határidőkhöz kötött feladatokból. A város vezetősége azzal van elfoglalva, hogy módszeresen lerombolja az előző két évben jól működő rendszereket, így a Palics-programhoz kötődő két közvállalat, a Palics–Ludas és a Vízművek igazgatóit kívánják elmozdítani, a környezetvédelmi titkárság titkárát (aki szintén kivételes munkát végzett a tervel kapcsolatban) pedig már le is váltották. Rohmann úr az ország elhagyását fontolgatja (ami az utolsó demokrata polgármester idején volt szintén esedékes).

Így állunk ebben a pillanatban a Palics állapotjavítására meghozott tervet illetően. A németek pedig könyörtelenek a határidők betartásával kapcsolatban, erre jó példa a kruševaci vízgyár, amelynek a finanszírozásától elállt a KfW a város komolytalan hozzáállása miatt.

termeszetgyogyaszÚgy látszik, városunk új hatalmi többsége lélekben felkészült a KfW-program feladására, erre utal ugyanis a Hét Napban megjelent nyilatkozatnak az a része, amely a természet gyógyító erejével foglalkozik. Mennyivel kényelmesebb évekig (évtizedekig!!!) nem tenni semmit, csak az eget nézni, hátha onnan jön a segítség. Arra azért kíváncsi volnék, hogy hogyan gyógyítja meg a természet azt a napi több millió liter szennyvizet, amelyet Palics városa enged a tavakba, vagy hogyan épít az ég 22 kilométer hosszú szennyvízelvezető csatornahálózatot a tóparti városban. A földműveléskor használt vegyszerek vízbe szivárgását meggátoló part menti védősáv (mellesleg sétaúttal és kerékpárúttal kiegészítve) szintén nem természetgyógyászati kategória. Annál is érthetetlenebb ez a hozzáállás, mert az elmúlt két évben bebizonyosodott, hogy a jó városvezetőség, megfelelő és lelkes szakembergárdával, szinte ingyen olyan állapotba hozta a tavat, amilyen nem volt az elmúlt húsz év alatt.

Nem szeretném alábecsülni a politikusokat, de jobb volna, ha a saját dolgukat végeznék az esővárás helyett, véghezvinnék a szerződésben vállalt kötelezettségüket a tavat illetően. A többit meg bízzák a hozzáértőkre.