Kedden este a budapesti Groupama Arénában Svédország ellen játszotta idei utolsó meccsét a magyar válogatott, amely a 2:0-ra elvesztett barátságos meccsen öt újoncot avatott, illetve elbúcsúztatta a 108. alkalommal pályára lépett Király Gábort és a 95 válogatottságnál megálló Juhász Rolandot (a képen Juhász és Király egy korábbi mérkőzésen). A nézőtéren még két búcsúzót köszönthetett a közönség, hiszen Vanczák Vilmos és Hajnal Tamás is ezen a meccsen köszönt el a nemzeti csapattól. Bernd Storck szövetségi kapitány a felforgatott csapattal megvívott meccset leginkább az eddig csak összetartásokra meghívott, de a válogatottban korábban még nem szereplő játékosok éles helyzetben való kipróbálására használta fel, hiszen a kezdőcsapatban Vida Máté, csereként pedig Berecz Zsombor, Botka Endre, Hangya Szilveszter és Nagy Dominik kapott lehetőséget a bizonyításra.

A meccset Sam Larsson 30. percben szerzett góljával és Isaac Thelin 67. percbeli találatával a svédek nyerték meg, de a nyári Eb-szereplés miatt mindenképp remek évet záró magyar válogatott szurkolótábora tett arról, hogy a vereség ellenére is ünnepi legyen a hangulat, a 27 percet kapó Király és a 44 percig pályán lévő Juhász is méltó körülmények között mondhasson búcsút a címeres meznek.

A fent leírtakat alátámasztják a két labdarúgó nyilatkozatai is, Király a meccs után büszkén, Juhász pedig a könnyeivel küszködve állt oda a tévékamerák elé. „Ennyi volt, örültem, hogy ma itt lehettem. A száznyolc válogatottságomra büszke vagyok, ilyen érzésekért érdemes labdarúgónak lenni. Szavakkal el sem lehet mondani. Ez a válogatott. Itt nincs olyan, hogy csak három percet játszok, nincs felkészülési meccs, csak a válogatott. Itt mindig pörögsz, maximálisan koncentrálsz, és odateszed magad” – mondta Király Gábor, miközben Juhász Roland így nyilatkozott: „Nagyon nehéz… Ennyi volt… Az elején nem gondoltam volna, hogy ennyi lesz benne. Köszönet a társaknak, hogy visszafogadtak minket. Jó volt újra köztük lenni, és a pályán velük együtt hallgatni a Himnuszt. A kezdés előtt azt kívántam nekik, hogy ők is minél többször éljék ezt át.”

A találkozó után természetesen Storck kapitány is elmondta a véleményét: „Szeretném megköszönni Gábornak és Rolandnak az együttműködést. Köszönöm a munkájukat, minden jót kívánok nekik, ezt a meccset értük játszottuk. Ami a mérkőzést illeti: jó teszt volt, nagyon erős csapattól kaptunk ki. Az első félidőben nem játszottunk jól, a másodikban megpróbáltunk futballozni, de láttuk a különbséget a topcsapatok játékosai és a mieink között. Látjuk, hol tartunk, van még miben fejlődnünk” – majd egy kis évértékelésbe is belebocsátkozott: „A magyar futball tekintetében ez mindenképpen sikeres esztendő volt. Nemzetközi szinten helytálltunk, összességében jó meccseket játszottunk. Elégedettek lehetünk, az Európa-bakjnokságon jól képviseltük az országot, s versenyben vagyunk a 2018-as világbajnokságra való kijutásért is. A selejtezőkön egy-két ponttal szerezhettük volna többet, ám a 2017-es esztendőben lesz lehetőségünk a javításra. A következő feladat az Európa-bajnok portugálok ellen jön, nehéz lesz, de vállaljuk. Elégedettek lehetünk a fejlődéssel, a fiatalok beépítésével, láthatjuk, vannak tehetségeink, a jövőre nézve ez nagyon pozitív.”

A magyar válogatott legközelebb tavasszal, 2017. március 25-én, Portugáliában lép pályára vb-selejtezőn.

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS

Magyarország–Svédország 0:2 (0:1)

Budapest, Groupama Aréna, 17 ezer néző, játékvezető: Valeri (olasz). Gólszerzők: S. Larsson a 30. és Thelin a 67. percben.

Magyarország: Király (Megyeri, 29.) – Fiola (Botka, 69.), Juhász (Hangya, 45.), Pintér Á., Kádár – Vida M. (Berecz, a szünetben), Elek Á. – Lovrencsics (Nagy D., 76.), Németh K., Stieber Z. – Priskin (Böde, 58.). Szövetségi kapitány: Bernd Storck.

Svédország: Nordfeldt – Krafth (Wahlqvist, 73.), Jansson, Granqvist (Lindelöf, a szünetben), Wendt – Rohdén, J. Johansson, Hiljemark, S. Larsson (Claesson, 65.) – Thelin (Guidetti, 74.), Nyman. Szövetségi kapitány: Jan Andersson.

Szerbia válogatottja Magyarországhoz hasonlóan barátságos mérkőzésen lépett pályára, és ugyanúgy 2:0-s vereséget szenvedett, azzal különbséggel, hogy idegenben, Harkovban mérkőzött meg Ukrajnával. Az ellenfelet lassan mumusnak is lehet nevezni, hiszen zsinórban ötödször hagyta el vesztesen a pályát ellenük a szerb csapat, Slavoljub Muslinnak ellenben ez volt az első veresége a válogatott kispadján. A kapitány magyar kollégájához hasonlóan ezúttal a ritkábban szóhoz jutó játékosoknak adott lehetőséget, akik nem is vallottak szégyent, hiszen úgy kapott ki a csapat Ukrajnában, hogy két tizenegyesgyanús szituációnál is néma maradt a bíró sípja, miközben a Jevgenyij Sakov góljával a 38. percben előnyhöz jutó vendéglátók éppen egy véleményes büntetőből állították be a végeredményt – a 87. percben Andrij Jarmolenko volt eredményes a mészpontról.

A mostani betli egy nyolcmeccses veretlenségi sorozatot zárt le, amit nem is hagyott szó nélkül Muslin a mérkőzést követő értékelésében: „A sorozat megszakadt, ha ez a meccs után újabb nyolc mérkőzésből álló veretlenségi szériára lennénk képesek, az remek lenne. Ide is győzni jöttünk, attól függetlenül, hogy eddig kevesebb lehetőséget kapó játékosokat szerepeltettünk. A fiúknak semmit se vethetek a szemére, látszott az összeszokatlanság, de minden másért hálás vagyok. Győzni szerettek volna, látszott az akarat. Tudom, kik vagyunk és hol tartunk, folytatjuk a munkát és haladunk az oroszországi vb-részvétel felé. Igaz, hosszú még az út, de tudjuk, mit szeretnénk.”

A szerb csapat legközelebb jövő március 24-én lép pályára, amikor Grúziába látogat majd vb-selejtezőt játszani.

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS

Ukrajna–Szerbia 2:0 (1:0)

Harkov, Metaliszt Stadion, játékvezető: Strömbergsson (svéd). Gólszerzők: Sakov a 38. és Jarmolenko – tizenegyesből – a 87. percben.

Ukrajna: Bojko – Butko, Ordec, Krivcov, Fedeckij – Sidorcsuk (Petrijak, 46.), Malisev, Sakov – Cigankov (Jarmolenko, 65.), Karavejev (Rotan, 46.) – Zozulja (Beszedin, 63.). Szövetségi kapitány: Andrij Sevcsenko.

Szerbia: Rajković (Jovanović, 46.) – Pejčinović, S. Mitrović, D. Tošić (Maksimović, 83.) – Ignjovski (Ivanović, 77.), Gudelj, Radoja, Mladenović – Z. Tošić (Marković, 46.), Katai (A. Mitrović, 69.) – Pavlović (Pešić, 46.). Szövetségi kapitány: Slavoljub Muslin.