„Ha az elkövetkező fél órában megvásárolja a könyvet, megkapja mellé ingyen Szerbia történelmét is, amelyet egyelőre még nem írt meg senki” – olvasható a Njuz.net Prava istorija sveta, szabad fordításban az Igazság a világtörténelemről című könyvének címlapján.

Prava istorija sveta - NjuzAki követi a Njuz.net csapat munkáját az interneten, az nagyjából és teljes egészében tudhatja, mire számíthat ebben a kiadványban. A szatirikus portál jó néhány éve tart görbe tükröt a szerbiai valóság elé, ami elsősorban a politikai életre vonatkozik, de ugyanúgy a sportra, az esztrádra és más műfajokra is, ilyen módon felhívva a figyelmet a mindennapok abszurditására. Ezzel a jelenlétükkel pedig üde színfoltot jelentenek az itteni médiatérben, amelyről kevés jót lehet elmondani, hiszen kevés kivétellel a sárdobálás és az üres valóságshow-k jellemzőek rá. Ezért is kell ezen a helyen említeni, hogy a B92 tévén futó nagy sikerű 24 óra Zoran Kesićtyel című műsor gegjein is a Njuz.net csapata dolgozik.

A könyv, amely a Laguna Kiadónál jelent meg, formáját tekintve olyan, mint különböző újságok összeollózása, amelyek a világtörténelem során jelentek meg. Így a kiadvány az Eden Times írásaival indul, amelyekből a többi között megtudhatjuk, hogy Lucifer elhagyta a hatalmi koalíciót, és ellenzékbe vonult, vagy hogy Éva arra gyanakszik, Ádám csalja őt. De azt is, hogy Noé arra panaszkodik, hogy hajójának utasai úgy viselkednek, mint az állatok. A Večernji Papirus arról tudósít, hogy Tutanhamon új, impozáns sírba költözött, illetve hogy a nagy sikerre való tekintettel jön az Ószövetség folytatása.

Persze, bőséggel akadnak olyan címek és szövegek is, amelyek a mai korra, elsősorban a szerbiai aktuális hatalomra és annak viselt dolgaira célozgatnak. Például az egyik tudósításból megtudhatjuk, hogy megkezdődött Atlantisz vízi város építése, vagy hogy Mózes megígérte a zsidóknak, hogy két, két és fél éven belül jobban élnek majd. De találunk magyar vonatkozást is a könyvben, így Puskás a foci-vb elvesztett döntője után kijelenti, hogy ez még csak a kezdete a magyar foci dominanciájának.

Sorolhatnám a végtelenségig a jobbnál jobb címeket és témákat, amelyeket a fejükre állítva tálalnak a Njuz.net zseniális szerzői, de ehelyett inkább arra buzdítom azokat, akiknek a figyelmét sikerült felkelteni, hogy vegyék meg ezt a majdnem 140 oldalas könyvet, és legalább egy kis ideig kapcsolódjanak ki, zárják ki a valóságot.