Töretlenül népszerű a Kárpát-medencei Honismereti verseny, amelyet idén 21. alkalommal rendeztek meg szombaton Szabadkán a Széchenyi István Általános Iskolában. Ez alkalommal szabadkai, zentai, bácskossuthfalvi, zentagunarasi, szerbittabéi, martonosi, pirosi, csantavéri, doroszlói, bácskertesi diákok mérték össze tudásukat, valamint a külföldről érkezők, a szegedi, a hódmezővásárhelyi, az aradi, a temesvári és a dunaszerdahelyi diákok. A történelem iránt érdeklődő tanulók idén Széchenyi Istvánnal és korával ismerkedtek részletesebben a versenyen való megmérettetés okán. Szakdolgozatot írtak, villámkérdésekre válaszoltak, posztert és prezentációt mutattak be, valamint kreatív feladatot kellett megoldaniuk. A rendezvény színvonalát Magyarország szabadkai Főkonzulátusának Széchenyiről készült, Vízióból tettek! Széchenyi István a modern Magyarország megalapítója elnevezésű kiállítása is emelte, melyet a verseny helyszínén meg lehetett tekinteni. A résztvevőket Gombár Szeréna konzul, De Negri Ibolya az ÉMPE elnöke, Papp Éva, az Országos Széchenyi Kör elnökhelyettese és Weiss Vesna iskolaigazgató köszöntötte. Az évek során egyre több diák érkezik kosztümben a rendezvényre, ami igazán különleges hangulatot ad a versenynek.

A Mészáros Zoltán és Németh Ferenc összetételű zsűri a középiskolások között a legjobbnak a két szabadkai csapatot ítélte meg. Szabó Alisza, Szabó Lóránt és Márta Beatrix a Svetozar Marković Gimnázium, Korhecz Réka, Nagy Kanász Dávid és Szeles Réka pedig a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium képviseletében érdemelte ki a megosztott első helyezést. Felkészítő tanáraik Agyánszki Máté és Nagy Tibor.

A Sárosi Gabriella, Weiss Rudolf és Pletikosić Paja összetételű zsűri az általános iskolások kategóriájában (18 csapat közül) a következő eredményt hirdette ki: első helyen a szabadkai Majsai úti Általános Iskola diákjai Domonkos Georgina, Szabó Batancs Benyámin, Tóth Áron és Vass Zoltán végeztek, második lett a szintén szabadkai székhelyű Széchenyi István Általános Iskola csapata név szerint Csernetics Ella, Tandari Dominik, Tóth Daniella és Vasút Zsanett. Harmadik helyen végzett a szegedi Gedói Általános Iskola Jakus Amára, Kocsispéter Krisztina, Petőfi Anna és Szorcsik Júlia összetételű csapata. Felkészítő tanárok: Csőke Márta, Herbut Hegedűs Anna, Kothencz Erzsébet. A nyertesek budapesti jutalomkiránduláson vehetnek részt, Széchenyi Istvánnal kapcsolatos helyszíneket látogathatnak meg és mélyíthetik el ismereteiket az egyik legnagyobb magyarról.