Tizenöt nemzetközi színházi produkciót láthatnak a vágy villamosára jegyet váltó fesztiválozók november 13-a és 20-a között Szabadkán. A kortárs nemzetközi színházi fesztivál idén a Borderline alcímet viseli. A Desiré Central Station programján szerbiai, magyar, román, boszniai, szlovén és montenegrói társulatok, alkotók mutatják be legizgalmasabb színpadi produkcióikat.

A nyitóelőadás a Zombori Népszínház Gogoland című előadása lesz Urbán András rendezésében. Ezt követően a Forte Társulat és a Trafó Kortárs Művészetek Házának produkcióját, a Horváth Csaba nevével fémjelzett A te országodat tekintheti meg a közönség, amely az idei Pécsi Országos Színházi Találkozó legjobb rendezésért járó díját érdemelte ki.

A második napon a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Koldusoperája lesz látható, amelyet a szerb Kokan Mladenović rendezett.

November 15-én az Én tökéletes vagyok – tudattalan történet című előadást láthatják a nézők Perovics Zoltán rendezésében a szegedi Metanoia Artopédia előadásában.

A következő nap a Balerinák című dokumentumszínházi előadással kezdődik a Szerb Nemzeti Színház Balettegyüttese és az Újvidéki Egyetemi Kultúrközpont az előadásában. A második darab Frenák Pál Társulatának a Lutte című produkciója lesz.

A szarajevói MESS Színpad Selma Spahić Tyúk, majd Urbán András What is Europe? (Mi Európa?) című előadását hozza el Szabadkára.

November 17-én a Hajdu Szabolcs által rendezett Ernelláék Farkaséknál című film eredeti, színpadi változatát tekinthetik meg az érdeklődők. A film nyerte el az idén a versenykategória fődíját, a Kristály Glóbuszt az 51. nemzetközi filmfesztiválon Karlovy Varyban.

A ljubljanai Maska mutatja be Damir Avdić Mephisto című rendezését szintén 17-én, másnap pedig az előadó koncertjére ülhetnek be a Szabadkára látogatók.

November 18-án láthatjuk a Szlovén Ifjúsági Színház és az Ivan Zajc Horvát Nemzeti Színház A mi erőszakunk és a ti erőszakotok című koprodukcióját Oliver Frljić rendezésében, majd a cetinjei Zetski Dom Királyi Színház Pillangó című előadását játsszák Urbán András rendezésében, valamint ugyanennek a társulatnak az Ameddig a szem ellát című produkcióját, amelyet Schilling Árpád rendezett. A záródarab november 20-án Hód Adrienn Grace című koreográfia.

Bővebben minderről a desirefestival.eu oldalon olvashatnak.