A Szűcs Imre, egykori gyermeklapszerkesztő, gyermekversszerző nevét viselő vajdasági magyar versmondó verseny az évtizedekig futó Jó Pajtás nyelvápoló verseny helyére lépett 2011-ben.

Az általános iskolai tanulók és pedagógusaik november 12-én 10 órai kezdettel adnak egymásnak találkozót a bánáti település általános iskolájában. Teljesítményüket a Molnár Krekity Olga a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének alapító elnöke, Radnóti-díjas versfelkészítő pedagógus és Radnóti-díjas versmondó, Kovács Jolánka tanárnő, a muzslai Általános iskola könyvtárosa, és Kormos Irén bácsfeketehegyi versmondó összetételű szakmai zsűri értékeli. A legsikeresebb versmondók jutalomban részesülnek – áll a rendezvény meghívójában.

A verseny ötletadója Pál Károly, szervezői pedig az udvarnoki Szűcs Imre Udvarnoki Magyar Oktatást és Művelődést Fejlesztő Társulat, a tordai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, a Jó Pajtás Gyermeklap, a Magyar Szó Lapkiadó Kft., a Forum Könyvkiadó Intézet, valamint a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete, illetve Begaszentgyörgy Község Önkormányzata.

Szűcs Imre, gyermekköltészetünk egyik népszerű alakja Udvarnokon született, a Jó Pajtás egykori munkatársa, irodalmi szerkesztője és állandó szerzője 25 évvel ezelőtt, 1991-ben elhunyt el.

A felkészülést segíti a 2013-ban megjelent Ezüsttulipán című gyermekvers-antológia, amely mintegy ötven vajdasági magyar költő több mint kétszáz versét tartalmazza, hamarosan újabb prózairodalmi antológia is napvilágot lát, amely lehetővé teszi a verseny további bővülését és a vajdasági magyar gyermekirodalom fejlődését. A találkozón bemutatják a Forum kiadványait is a Könyvet a szórványba! program keretében.

A VI. Szűcs Imre Gyermekversmondó Verseny szombaton délelőtt 10 órakor kezdődik az udvarnoki általános iskolában.