UTOLSÓ FRISSÍTÉS (2017. január 3.) A kongresszus hitelesítette a végső választási eredményeket, amelyeket az alábbi táblázatba is bevezettünk az országos összesítés szintjén. A végleges eredmények szerint Hillary Clinton 2.864.974-gyel több szavazatot kapva veszítette el a választásokat. Clintonra 65.844.610-en, Trumpra 62.979.636-an szavaztak. (Más jelöltekre összesen 7.804.213-an szavaztak.) A végső százalékarány 48,20:46,10 Clinton javára. A szövetségi választási szabályok alapján a kisebb lélekszámú államok túl vannak képviselve az elektori kollégiumban, azért lehetséges az, hogy az országosan összesítve több szavazatot szerző jelölt mégis veszíthet. A megnyert elektori szavazatok aránya 306:232 volt Trump javára, ám amikor az elektori testület tagjai valóságosan is leadták szavazatukat (ki-ki a saját államának a fővárosában, mert a testület sohasem ül össze egy helyen), akkor Clinton elektorai közül öten, Trump elektorai közül pedig ketten másra szavaztak (noha nem történt a két jelölt elektorai közötti átszavazás). Így a végső állás nem teszi ki az elektorok összlétszámát (538), hanem a következőképpen alakult: Trump–Clinton 304:227.

LEGFRISSEBB (2016. december 1., KEI 19:00) A majdnem végleges eredmények szerint Hillary Clinton több mint két és fél millióval több szavazatot kapva veszítette el a választásokat. Clintonra 65.152.310-en, Trumpra 62.626.216-an szavaztak. A százalékarány 48,2:46,3 Clinton javára.

Jill Stein, a Zöld Párt jelöltje három államban is megóvta a választások eredményét: Wisconsinban és Michiganben újraszámlálás kezdődik, Pennsylvaniában pedig bíróság elé kerül a dolog. A kézi újraszámlálással Stein azt akarja kideríteni, hogy — számítástechnikai szakértők felvetése nyomán — van-e különbség a papír alapú, illetve az elektronikus szavazatok száma között. Közvetett jelek ugyanis arra mutatnak, hogy Clinton sokkal több szavazatot kapott azokban a körzetekben, ahol papír alapú szavazólapokat használtak, ami arra is utalhat, hogy nem kizárt a számítógépes beavatkozás lehetősége. Ez utóbbi különösen azért aggasztó, mert a szövetségi kibernetikai elhárítás szerint történt külföldi állami szerv részéről behatolási kísérlet egyes választási rendszerekbe.

LEGFRISSEBB (2016. november 20., KEI 20:00) Hillary Clinton össz-szavazati előnye 1,0 százalékra nőtt, jelenleg 48,0:47,0 az állás. A leadott szavazatok számában az előny egymillió kétszázezer fölé emelkedett: 62.391.335:61.125.956. Michigan végeredménye még mindig nincs az állam kormányzata által hitelesítve, ezért az elnyert elektori szavazatok száma sem végleges.

LEGFRISSEBB (2016. november 16., KEI 15:05): Hillary Clinton össz-szavazati előnye tovább növekedett, jelenleg 47,9%:47,2%-nál tart, vagyis a leadott szavazatok számát tekintve: 61.781.982:60.834.398.

LEGFRISSEBB (2016. november 13., KEI 10:45): Hillary Clinton össz-szavazati előnye tovább növekedett, jelenleg 48,8%:48,3%-nál 47,8%:47,3%-nál tart, vagyis a leadott szavazatok számát tekintve: 60.966.953:60.328.203. Ez persze nem változtat a végkimenetelen, hsizen az elektori szavazatok többségét Trump már megszerezte. Az mindenesetre világos, hogy a szavazatukat leadó amerikai választópolgárok többsége Clintont támogatta.

MEGJEGYZÉS: A fenti választási térkép azt az állapotot mutatja, amikor a szavazás utáni hajnalon egyértelművé vált a következő elnök személye (amihez 270 elektori szavazat szükséges), és nem fogjuk frissíteni. A blogfolyam alatti táblázat viszont tovább frissül, amíg a végleges eredmények meg nem születnek. Az USA választási rendszere teljesen decentralizált, a szövetségi kormányzat nem vesz részt annak működtetésében, hanem az egyes tagállamok hozzák meg saját választási szabályzatukat. A szavazás lebonyolítása továbbá a tagállami szintű kormányzattól is teljesen független megyei (county) önkormányzatok hatáskörébe tartozik (amelyekből 3143 van). Ezért van az, hogy az egész választási rendszer egyáltalán nincs semmilyen módon számítógépesen összekötve, és az eredményeket az egyes választási körzetek jelentései alapján lehet csak leggyorsabban összegezni. A hivatalos tagállami szintű véglegesítésekre csak hetek múlva kerül sor, a szövetségire pedig csak azok után, december közepén.


A BLOG LEZÁRÁSA: Amerikában (és a világban) új időszámítás kezdődik – ez a blog pedig itt véget ér. Köszönet az Olvasónak a türelméért, és szép napot mindenkinek. Szebb napokat.

A BLOG INDÍTÁSA: Kövesse élő beszámolónkat az államonkénti eredmények beérkezéséről. Időpontként az Egyesült Államok keleti parti időszámítását használjuk, amely 6 órával jár a közép-európai idő mögött. A legfrissebb bejegyzések legfelül  jelennek meg. A szöveg alatti táblázat a tagállamonkénti eredményeket mutatja az elektorok számával és a két jelölt által megnyert szavazatszázalékkal.


2:52 – Trump első szavai: „Sajnálom, hogy megvárakoztattalak benneteket, bonyolult dolgunk volt… Hálával tartozunk Hillarynak a hosszú szolgálatért. Itt az idő, hogy összejőjjünk mint egy, egyesült nép. Fogadom minden állampolgárnak, hogy minden amerikai elnöke leszek.” A tőle soha nem hallott szép szavak, semmi szokásos mocskolódás. Valaki bekiabál, hogy „Csukjátok le (Hillaryt)!” de trump nem reagál rá. Megígéri, hogy Amerika újra nagy lesz, a legnagyobb. A világnak azt üzeni, hogy mindenkivel partnerséget fog keresni, nem konfliktust.

2:49 – A kábeltévék jelentik, hogy vége. Pence hálát ad istennek – meg a megválasztott elnöknek, és bejelenti a leendő elnököt. Fanfrok közepette bevonul a Trump család, a szlovén modellfeleség talpig fehérben, Trump elérzékenyült.

2:47 – Érkezik a terembe Mike Pence, feltételezett alelnök. Megerősítést nyert a hír, hogy Clinton telefonált Trumpnak. Pence: „Ez egy történelmi éjszaka” Ennyi bizonyos.

2:42 – A Trump-teremben kigyúltak a reflektorok, kitört a diadalittas ordítás, várják bálványuk megjelenését – és a bálvány szó nem véletlen, látszik az arcokon, hogy tényleg így gondolják, így érzik. Ellenőrizetlen hírek szerint Clinton már telefonált Trumpnak.

2:40 – Eredményekre várva az ember megkísérli feldolgozni a történteket. Egy érdekes megfigyelés: az első afroamerikai elnököt olyan ember követheti a Fehér Házban, akit szinte kizárólag csak a Ku Klux Klán lapja támogatott meg nyilvánosan.

2:35 – A mai amerikai napilapok óvatos címekkel jelennek meg: „Trump vezet”, „Néhány állam utolsó szavazatain múlik az elnökség sorsa” stb.

2:29 – Elektori szavazatok állása: 248:218 trump javára.

2:26 – Ifj. Bush elnök volt kommunikációs igazgatója azt mondja: „Nem normális dolog, hogy Trump már most ünnepelni akar — dehát Trump nem egy normális alak.” Így beszél a legutóbbi republikánus elnök egyik legközelebbi munkatársa a feltehetően következő republikánus elnökről.

2:24 – Trump megérkezett saját híveinek gyülekezőhelyére. Ez azt jelezheti, hogy Clinton vereséget elismerő bejelentése előtt ünnneplésbe kezd majd.

2:23 – A képviselőházban tízzel csökkent ugyan a republikánus többség, de még így is leszavazhatatlan: 239:196.

2:05 – John Podesta, Clinton kampányfőnöke ebben a pillanatban jelentette be, hogy ma éjjel már nem lesz semmilyen beszéd. A Clinton híveiből és aktivistáiból álló tömeg, amely eddig egyre lehangoltabban várta a fejleményeket, erre óriási üdvrivalgásban tört ki, pedig Podesta egyszerűen hazaküldött mindenkit a remélt győzelmi ünnepély helyett. Három fontos és két kisebb állam eredménye még mindig nem végleges.

2:02 – Az USA északkeleti csücskén elterülő Maine államban Clinton győzött, de az ottani szabályok alapján Trump is kap egy elektori szavazatot. Az állás most 244:215 Trump javára.

1:55 – A választások egyik legnagyobb talánya a következő: miközben Barack Obama elnökségének utolsó hónapjaiban magasabb népszerűségnek örvend, mint Ronald Reagan a nyolcadik év vége felé, a kongresszus pedig úgy, ahogy van, alig 12 százalékos elégedettséget tudhat magáénak, addig az Obama-hagyaték folytatója elbukik, az obstrukció-mániás jobboldali kongresszusi tagokat viszont újraválasztják. A képviselőházban esély sem volt a változásra (a 2010-es népszámlálás alapján árszabott választói kerületek miatt), addig a szenátust elveszíthették volna a republikánusok. Még három szenátori mandátum sorsa eldöntetlen, ám úgy látszik, hogy ott is marad a jobboldali többség.

1:38 – Az országos szavazatok számát tekintve Trump egymillió kétszázezerrel vezet, de könnyen előfordulhat, hogy 2000 óta először nem az győz, aki a legtöbb szavazatot kapja (a legnépesebb államban, Kaliforniában még csak a szavazatok egyharmadát számlálták össze, és ott mindenképpen Clinton fog győzni, a pillanatnyi különbségnél nagyobb szavazat-többlettel). Ilyenek a föderális állam játékszabályai.

1:31 – Még mindig nincs végleges eredmény. Egy biztosnak tűnik: a fehér rassz kivételezettségének fennmaradásába vetett hit győzedelmeskedett tegnap Amerikában. Ez az egyik legalapvetőbb üzenete a történteknek. Az amerikai kábeltévé-világ legliberálisabb csatornáján gyakorlatilag összevitatkoztak a műsorvezetők, hogy elég határozottan harcolt-e Hillary nemcsak a kisember jogaiért, hanem a fenntarthatatlan, de az emberi gyengeség okán egyelőre felmondhatatlan „amerikai álom” illúziójáért.

1:02 – Az Egyesült Államok egész területén befejeződött a szavazás. Az elnökségért folyó harc – szavazatszámlálás formájában – azonban tovább folyik, egyre nagyobb eséllyel arra, hogy Donald J. Trump legyen az ország következő elnöke. Egy olyan ember, akitől saját stábja kellett, hogy a múlt hétvégén elvegye a mobiltelefonját – nehogy folyamatosan hülyeségeket írjon a Twitteren –, január 20-án kezébe veheti majd az amerikai nukleáris fegyverzet kódját.

0:50 – A Hillary Clinton stábjának New York-i zárórendezvényére váró tömegben csupa megrendült arcokat látni. Egy mellrákot túlélő támogatója azt mondja: „Ünnepelni jöttem, de most legszívesebben föld alá vonulnék. Mi lesz velünk, ha eltörlik a betegbiztosítási reformot? A csillagokig emelkedhetnek a kórházi és gyógyszerárak. Ez ijeszt legjobban egy Trump-elnökségben. A jogaink potenciális megvonásáról nem is beszélve.”

0:30 – Humoros következménye egy immár valószínű Trump-győzelemnek: Kanada bevándorlási hivatalának honlapja összeomlott (nem vicc!) azoknak az amerikai állampolágroknak az érdeklődése alatt, akik északra „menekülnének” egy mocskos szájú jelölt mindeddig elképzelhetetlennek tűnő elnöki korszaka elől.

0:20 – Trump átvette a vezetést Pennsylvaniában is. Alig maradt esély arra, hogy Clinton megfordítsa a versenyt. 2000 óta nem tartott ilyen sokáig eljutni a végső eredményig. A tőzsde már 800 pontot zuhant.

0:05 – Már csak Alaszka legnyugatibb csücskében vannak nyitva a szavazóhelyiségek. Éjfélkor az Egyesült Államok keleti partján egyre valószínűbbnek tűnik egy Trump-elnökség: most ismét ő vezet elektori szavzataokban 244:209 arányban. A legátfogóbb számításokkal működő statisztikai központ teljesen megfordította a 24 órával ezelőtti előrejelzést: most Trumpnak van 84 százalékos esélye a végső győzelemre. Egy republikánus stratéga szerint – aki kezdettől fogva kritikus volt a kívülálló jelölttel szemben – mindkét nagy párt vereséget szenvedett Amerikában. Trump úgy szállt be a küzdelembe, hogy demokrata múltja ellenére azt a tábort választotta platformjához, amelyikben nagyobb esélyt látott egy demagóg populizmus támogatására.  :

23:10 – Észak-Karolinát Trump nyerte, most 209:187 az állás Clinton javára. A szenátus visszaszerzése azonban egyre valószínűtlenebbé válik, ami azt jelenti, hogy még ha győz is Clinton a végén, kezdettől fogva egy durván ellenséges kongresszussal találhatja magát szembe.

23:05 – A három nyugati parti állam és Hawaii megnyerésével Clinton először átvette a vezetést az elektori szavazatok arányában: 209:172 Hillary javára.

23:00 – Zárulnak az urnák a nyugati parton és Hawaiiban is, ahol mindenütt demokrata győzelmet várnak. Pennsylvaniában Clinton vezet százezerrel, de annál szorosabbá lesz a végeredmény. Ha Trump ott behozza a hátrányt, szinte bizonyosan elnök lesz. Ebben a pilllanatban úgy tűnik, hogy az előzetes felmérések rendre alulmérték Trump támogatottságát. Ennek egyik lehetséges magyarázata – konzervatív szakértők szerint is! –, hogy az emberek egy része szégyellhette bevallani, hogy Trumpra fo szavazni.

22:49 – Illinois-t is Clinton nyerte. Trump New York-i felhőkarcolóját homokkal megrakodott teherautókkal vette körül a biztonsági szolgálat. A republikánus kampány a héten egy egyszerű plakáttal tiltakozó párttársukat merénylőnek nevezte, amivel szereztek néhány (alaptalan) rokonszenvkifejezést.

22:45 – A New York-i tőzsde már 756 pontot zuhant (majd ötvenet visszanyert) Trump vártnál jobb szereplése miatt. Az elektori állás most 168:131 Trump javára. Az országos szavazatok számában Trump egymillió nyolcszázezerrel vezet.

22:35 – Noha Virginia fontos volt Clintonnak, Trump útja a győzelmet jelentő 270 elektori szavazat felé egyre lehetségesebbnek tűnik. Szakértők szerint ezúttal Michiganen múlik a Fehér Ház – tegyük hozzá, Amerika és a világpolitika – sorsa. Ez az az állam, amelyben Obama gépkocsiipart megmentő csomagja több tízezer munkahelyet mentett meg az eltűnéstől 2009-ben, miközben Trump, a csődkirály szerint hagyni kellett volna tönkremenni az egészet. Clinton közben megnyerte Coloradót.

22:25 – A főváros déli szomszédságában elhelyezkedő északi virginiai megyék magas képzettségű lakossága komepnzálta a vidék republikánus munkásosztályának szavazatait, és az állam összes elektorát most Clinton oszlopába írták. Ez az állam fontos állomás volt mindkét jelölt számára, Clinton alelnökjelöltje éppen Virginia jelenlegi szenátora.

22:00 – Újabb 7 államban zárták a szavazóhelyiségeket. Virginiában közben megfordult a helyzet, most Clinton vezet néhány ezer szavazattal. az elektori szavzatok aránya pillanatnyilag 140:104 Trump javára.

21:45 – A világtőzsdék érzékenyen és negatívan reagálnak Trump sikerkilátásaira. A Dow Jones index 500 pontot zuhant másfél óra alatt. Ezzel szemben, amikor az FBI-igazgató a hétvégén bejelentette, hogy nem találtak gyanús emaileket az október végén felfedezett laptopon, akkor egy nap alatt 400 pontot ugrott az index. Ennyit arról, mennyire értékelik a világ befektetői az ingatlanmilliárdos üzleti ösztöneit. Mint emlékezetes, trump azt ígérte, hogy ha megválasztják, az amerikaiak még „rá is fognak unni a sok győzelemre”. Ha így maradnak a dolgok, a dollár is veszíteni fog értékéből.

21:20 – Az elektori szavazatok állása 129:97 Trump javára. A győzelemhez 270-re van szükség.

21:15 – Az első külföldi reakciók azt kérdezik: „USA-(br)exit” sejlik-e fel az eddigi eredmények alapján?…

21:10 – Virginia váratlanul megjósolhatatlanná vált. Trumpnak százezres előnye van az állam vidéki részein, de a tanultabb lakosságú nagyvárosok eredményei még nem futottak be.

21:00 – Újabb 13 államban vége a versenynek, de a legfontosabbakban még semmit nem lehet megjósolni. Trump a várakozásokhoz képest jobban áll. John McCain 80-éves szenátort újraválasztották Arizonában.

20:00 – 22 államban zárták az urnákat. Növekszik a feszültség.

19:30 – Észak-Karolina, Ohio és Nyugat-Virginia is zár. Trump megnyeri a legutóbbit, az első kettő azonban túl szoros küzdelmet mutat, várni kell.

19:00 – Újabb 5 államban vége a szavazásnak, Trump megnyeri Dél-Karolinát, Clinton pedig  Vermontot. Meglepetés egyelőre nincs, de Floridában és Virginiában Trump vezet.

18:00 – Az első két államban bezárnak a szavazóhelyiségek, megkezdődik az adatok feldolgozása. Mindkét helyen Trump győz (Indiana, Kentucky), de ezek „örökös” republikánus birodalomnak számítanak.

17:45 – Az USA-hoz tartozó Karib-tengeri szigeteken már szavaztak, de azok az eredmények kevéssé befolyásolják a végkimenetelt. Az izgalom „tőlük nyugatra” kezdődik.


ÁLLAM ELEKTOROKCLINTONTRUMPGYŐZTES
2017. január 3-án hitelestíve%%
Alabama93563Trump
Alaska33853Trump
Arizona114550Trump
Arkansas63460Trump
California556233Clinton
Colorado94744Clinton
Connecticut75442Clinton
Delaware35342Clinton
District of Columbia3934Clinton
Florida294849Trump
Georgia164651Trump
Hawaii46230Clinton
Idaho42859Trump
Illinois205539Clinton
Indiana113857Trump
Iowa64252Trump
Kansas63657Trump
Kentucky83363Trump
Louisiana83858Trump
Maine24845Clinton
Maryland106135Clinton
Massachusetts116134Clinton
Michigan164748Trump
Minnesota104745Clinton
Mississippi64058Trump
Missouri103857Trump
Montana33657Trump
Nebraska53460Trump
Nevada64846Clinton
New Hampshire44847Clinton
New Jersey145542Clinton
New Mexico54840Clinton
New York295938Clinton
North Carolina154751Trump
North Dakota32864Trump
Ohio184452Trump
Oklahoma72965Trump
Oregon75241Clinton
Pennsylvania204849Trump
Rhode Island45540Clinton
South Carolina94155Trump
South Dakota33262Trump
Tennessee113561Trump
Texas384353Trump
Utah62847Trump
Vermont36133Clinton
Virginia135045Clinton
Washington125638Clinton
West Virginia52769Trump
Wisconsin104748Trump
Wyoming32370Trump
USA (országos százalékarány)---48.2046.10Clinton
USA (országos szavazatok száma)136.628.45965.844.61062.979.636Clinton
USA (elektori szavazatok megszerezve)538232306Trump
USA (elektori szavazatok leadva)538227304Trump