Mint arról október 30-án elsőként a Szabad Magyar Szó hírt adott, a tartományi kormány négy nappal korábbi, október 26-i ülésén leváltotta a szabadkai Népszínház főigazgatóját Ljubica Ristovskit, helyére pedig Miloš Stankovićot a szerb társulat színészét nevezte ki. A történet pikantériája az volt, hogy magukat az érintetteket sem tájékoztatták a döntésről hivatalosan, csak miután ők maguk érdeklődtek róla.

Ljubica Ristovski, Miloš Stanković, Újhelyi Ákos és Miroslava Babić

Ljubica Ristovski, Miloš Stanković, Újhelyi Ákos és Miroslava Babić

Szerdán kiderült, hogy ugyanezen az ülésen egyéb személycserék is történtek az intézményben, az igazgató bizottságot és a felügyelő bizottságot is „frissítették”. Mint arról a VajdaságMa hírportál tudósított, a tartomány Hivatalos Lapjából, amely szerdán, tehát az ominózus döntéshozatal után két héttel jelent meg, kiderül, hogy többé nem Újhelyi Ákos, a VMSZ tisztségviselője az igazgató bizottság elnöke, hanem a haladó Miroslava Babić, Újhelyi kollégája az önkormányzatban. Míg Újhelyi a Városi Tanács gazdasági felelőse, addig az újonnan kinevezett IB elnök a kulturáért felelős tisztséget tölti be városi szinten.

A személycsere ellenére Újhelyi Ákos valamint a VMSZ által delegált két további személy: Pék Zoltán és Kudlik Zoltán maradtak az igazgató bizottság tagjai, a korábban a DP-s többség által delegált személyeket Boško Krstićet, Lengyel Gábort, dr. Dragan Trklját és Lazar Želićet menesztették a testületből, a helyükre pedig Dragi Vučković, Milanka Kostić és Aleksandra Cupara kerültek, írja a VajdaságMa.

A háromtagú felügyelő bizottság tagja maradt a színházi dolgozók képviselőjeként Nedo Ilić, míg Miroslav Đokić és Boris Vugdelija helyére Miloš Marodić és Milan Obradović kerültek.

Azt kell mondani, hogy a szerbiai politikai szokásjog része egyrészt az, hogy még a kulturális intézmények vezető testületeibe is pártkáderek kerülnek szakemberek helyett és ilyenformán akár normális eljárásnak is tekinthetnénk azt, hogy a demokraták által delegált tagok helyére a haladó párt által kijelölt személyek kerülnek, de az már sokkal inkább meglepő, hogy az SZHP-VMSZ koalíción belül is egyensúly-korrekciók történtek.

A VajdaságMa arról is hírt ad, hogy a tartományi kormányból és a szabadkai önkormányzatból sem nyilatkoztak nekik az elmúlt napokban a személycserékről, ez pedig kifejezetten bizarr dolog. A hatalom állítólag a népet szolgálja, a közvélemény előtt tartozik elszámolással, éppen ezért sem elfogadható, hogy két hétig teljes hírzárlat alá helyezzenek személycseréket egy közintézmény vezetésében. Hacsak nem arról van szó, hogy a „kiválóan működő koalíció” erősebbik pártja nem szándékozott a kisebbik partnerrel megosztani az információt, miszerint saját emberét ültette egy olyan székbe, ahol addig a VMSZ kádere volt.

A két párt közötti koalíciós szerződésben erre vonatkozó kitétel nem szerepel, nem tudhatjuk egymás között milyen egyezséget kötöttek ezen tisztségek elosztására vonatkozóan. A koalíciós szerződésben a Népszínházzal kapcsolatban a 3/f pontban ez olvasható: „A szabadkai Népszínház építésének befejezésére a Szerb Köztársaság, a Vajdaság AT, valamint Szabadka Város költségvetéséből biztosítják a szükséges, körülbelül 1.250.000.000,00 dináros pénzösszeget a következő három pénzügyi évben olyan arányban, mint ahogyan azt a Népszínház építésének társfinanszírozásáról szóló, 2006-ban megkötött szerződés meghatározza”.

A misztikum homályába burkolózó október 26-i tartományi kormányülésen teljes haladó hatalomátvétel történt a szabadkai Népszínházban. A Ljubica Ristovskit váltó Miloš Stankovićról tudnivaló, hogy a Szerb Haladó Párt támogatását élvezi, már az egy évvel ezelőtti sikertelen igazgatóválasztás alkalmával is mellette törtek lándzsát. Az igazgató bizottság élére pedig a Városi Tanácsban ülő káderüket helyezték, ami azt jelenti, hogy teljes ellenőrzés alá kívánják vonni az intézményt. Csak remélni tudjuk, hogy ezzel a lépéssel nem a Népszínház művészeti vonala indul el egy nemkívánatos irányba, hanem azért vette át az SZHP az intézmény irányítását, mert szándékukban áll a színházépületet a mostani mandátum végéig befejezni és ezért ők akarják learatni a politikai babérokat a következő választásokon. Idővel kiderül majd.