Az országban először Szabadkán szólal meg a két éve bemutatott magyar csodahangszer. Az űrtechnológiás Bogányi-zongorán akár esőben is lehet játszani, külsőleg pedig szemkápráztató a dizájnja. Hogy milyen a hangja, kiderül az Electe zongorafesztiválján.

Az Electe Nemzetközi Zongorafesztiválján a hangszer megálmodója, Bogányi Gergely, Kossuth-díjas zongorista szólaltatja meg a róla elnevezett különleges karbon-kompozit rezonánssal készült zongorát. A vasárnap kezdődő fesztiválon koncertet ad Érdi Tamás, Irina Naumovska, Tonja Čuić, valamint a Becker- és az Ingmar zongoraduó. Görög Noémi zongoraművész, az Electe művészeti igazgatója mesélt az egyedülálló komolyzenei programról.

· Mi volt a Piano Fest eredeti célja?

– Az Electe egyesületet nagyon sok zongoraművész kereste fel az utóbbi években koncertötletekkel. Nem akartuk, hogy a többi hangszer háttérbe szoruljon, de elutasítani sem szerettük volna a régió kiemelkedő művészeit, ezért egy összefüggő fesztivál keretében adunk teret a zongoristáknak. Másrészt arról sem szabad megfeledkezni, hogy a városnak komoly zongorazenei múltja van. Az Európai Zongoratanárok Szövetsége, az EPTA (European Piano Teachers Association) majdnem húsz éven keresztül tartotta Szabadkán nyári mesterkurzusait, ami nagyban hozzájárult a helyi zongoristák szakmai fejlődéséhez is. Ennek a hangulatából szerettünk volna valamit visszahozni, és persze az itteni fiatal zenészek látókörét is kiszélesíteni.

· Kik lépnek fel az idei fesztiválon?

A fesztivál első előadója Érdi Tamás, Prima Primissima díjas zongoraművész, akiről a napokban elhunyt Kocsis Zoltán 2010-ben a következőket írta:Sokkal érzékenyebben nyúl a billentyűkhöz, mint a látó emberek. Úgy hiszem, hogy az ő játékában bizonyos dinamikai tartományokban olyan érzékenység van jelen, ami nálunk természetszerűleg nem lehetséges. Azt merném mondani, hogy talán chopini mértékkel lehetne ezt a képességet mérni.Őt követi Irina Naumovska macedón zongoraművésznő, aki többszörösen díjazott előadó, elismert Chopin-interpretátor, 2014-ben a Belgrádi Egyetem Zeneművészeti Karán szerzett doktori címet. Majd kedden Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész szólaltatja meg a csodazongorát. November 16-án Tonja Čuić horvát zongorista Schubert, Janáček és Ligeti György műveit adja elő. Az utolsó koncerten kilépünk az előző estek magányos zongorázási atmoszférájából. Két zongoraduó az hangversenyt: a németországi Becker zongorakettős Grieg-műveket, népszerű klasszikus szerzeményeket, az újvidéki Ingmar zongoraduó pedig populáris modern zenei átiratokat játszik.

· A díszvendég idén a Bogányi-zongora lesz. Mikor hallhatjuk és ki szólaltatja meg a hangszert?

– Kizárólag a hangszer megálmodója és névadója, Bogányi Gergely játszik majd a zongorán november 15-én este nyolctól. Liszt-műveken keresztül ismerhetjük meg a magyar csodazongoraként emlegetett hangszer hangzásvilágát, ami ötven mechanikai újítást tartalmaz. Az egyik legfontosabb az, hogy a zongora rezonátorlemeze nem fából, hanem karbon-kompozitból készült. Az volt az igény, hogy a méreteihez képest hatalmas hangja legyen a zongorának, és ezt meg is kapták a készítők, akik azt állítják, hogy akár esőben is lehetne koncertezni a Bogányi-zongorán.

· Zenészként milyen előnyeit látod a hangszernek? Mennyiben szól ez másként, mint egy hagyományos zongora?

– Addig nem merek a hangjáról beszélni, amíg nem hallottam élőben. Azt látom, hogy nagyon szép, most még inkább a formai újítások vannak rám hatással: három helyett kettő lábon áll, igazi science-fictionös külsőt adtak a hangszernek.

· A laikusok számára a legmeghatározóbb értékmérő a pénz. Mennyibe kerül a csodahangszer a klasszikus zongorákhoz viszonyítva?

– Az ára körülbelül 280 ezer euró, összehasonlításképpen például egy kiváló Steinway-zongora, amiről minden zongorista álmodik, nagyjából 100-150 ezer euróba kerül.

· Hány órakor kezdődnek a koncertek? Hol folyik a jegyárusítás?

– A bérleteket korlátozott számban rendkívül jutányos áron, mind az öt hangversenyre 500 dinárért a Ravel cukrászdában válthatják ki az érdeklődők, a helyszínen is lehet jegyet venni 200 dinárért az esti koncertek előtt, amelyek 20 órakor kezdődnek a szabadkai Városháza dísztermében. Arra kérjük a bérleteseket, hogy időben érkezzenek a hangversenyekre, mert szeretnénk, ha minél többen bejutnának a terembe, és idén különösen nagy érdeklődésre számítunk.