Ha minden a bejelentések szerint alakul, négy év szünet után akár napokon belül folytatódhatnak a munkálatok az eddig elhagyatottan álló Y-ágon, vagyis a kelebiai határátkelő felé vezető, Szabadkát elkerülő útvonalon, amelynek köszönhetően a városközpontot elkerülik a nehéz tehergépkocsik.

A kormány által biztosított 197 millió dinárból egyrészt elkészül egy kilométernyi útszakasz a békovai út kereszteződésétől az autópályáig, ahol így egy újabb feljárót – ez lesz a Szabadka-dél – kap Szabadka. A szóban forgó kereszteződésnél körforgalom épül. A munkálatok magukba foglalják a közvilágítás kiépítését, közlekedési jelzések elhelyezését és minden egyéb szükséges munkálatot. A munkálatok másik része a kelebiai határátkelőtől a Szabadka-dél feljáróig haladó útszakasz műszaki tervdokumentációjának a kidolgozására vonatkozik.

Mint arról korábban már beszámoltunk, a munkálatok beindítását még tavaszra ígérték, ez azonban elodázódott, végül a tendert augusztus 18-án írták ki. Annak eredeti határideje szeptember 13-án járt le, de ezt meghosszabbították szeptember 21-ig. Az említett határidőn belül három érvényes pályázat érkezett, a kiválasztásnál pedig a döntő kritérium az árajánlat volt. A közbeszerzés tervértéke forgalmi adóval együtt 197 millió dinár volt.

A három ajánlattevő a veterniki székhelyű Karin komerc köré csoportosuló konzorcium, az újbelgrádi MBA-R Ratko Mitrović Niskogradnja cég köré csoportosuló konzorcium, illetve a szabadkai Vojput által vezetett konzorcium voltak, amelyek közül a legkedvezőbb árajánlatot az utóbbi tette.

A szabadkai Vojput, a rumai Sremput, a zombori Somborelektro, a zombori Boja, az újvidéki Via inženjering, a pancsovai Geovizija, a šidi Šidprojekt és a veterniki Centralna putna laboratorija 100 napos kivitelezési határidővel 123.479.995,94 dinár értékű árajánlatot tett forgalmi adóval együtt, így a tenderbizottság döntése értelmében ők végezhetik el a munkálatokat.

Az erről szóló információ október 25-én jelent meg az Építésügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium honlapján. Amennyiben november 4-ig senki sem fellebbezett, a minisztérium a győztes konzorciummal november 10-én, tehát csütörtökön írja alá a szerződést, a munkálatok pedig azonnal megkezdődhetnek, 100 napos kivitelezési határidővel.

A fellebbezésre vonatkozó információt nem tettek közzé, a békovai kereszteződésnél, ahol körforgalom épül a tervek szerint, már láthatók előzetes talajmunkálatok nyomai, úgyhogy várhatóan napokon belül megkezdődik ott a munka, amit ígéretünkhöz híven, naprakészen követni fogunk és arról hírt adunk majd a Szabad Magyar Szó olvasóinak.