Egy vasárnapi vatikáni rendezvényen – amelyet a szegényeket és munkanélkülieket segítő szervezetek rendeztek – Ferenc pápa elítélte a félelemkeltés politikáját, valamint a falak építését, miközben a menekültválságot „világméretű problémának” nevezte, a politikai vezetőket pedig arra szólította fel, hogy tegyenek többet a probléma megoldásáért, írja a Washington Post az America magazine-ra hivatkozva.

A pápa nem nevezett néven senkit sem, és az előttünk álló amerikai elnökválasztást sem említette, de azokról a témákról beszélt, amelyek a 2016-os választási kampányban is előkerültek, többek között a betelepülés és a menekültek kérdéséről. Spanyolul szólt az egybegyűltekhez, beszédében Martin Luther Kinget is idézte.

Egyetlen zsarnokság sem tud fennmaradni félelmeink kizsákmányolása nélkül”, mondta a pápa a Vatikáni Rádió jelentése szerint. „Az egyik oldalon a falakkal körülvett polgárok rettegnek, a másik oldalon pedig még nagyobb rettegésben vannak a kizártak, a száműzöttek”.

A félelmet táplálják és manipulálnak vele”, mondta a pápa. „A félelem – amellett, hogy a fegyverekkel és a halállal kereskedők számára jó üzlet – gyengít és destabilizál bennünket, tönkreteszi a pszichológiai és lelki védelmünket, közönyössé tesz bennünket mások szenvedése iránt, majd végül kegyetlenné válunk tőle”.

A CNS tudósítása szerint Ferenc pápa kijelentette, a kegyelem a félelem „legjobb ellenszere”. Jobban hat, mint az antidepresszánsok, mondta, és „sokkal hatékonyabb, mint a falak, a fémrácsok, a riasztóberendezések és a fegyverek. És ingyenes.”

Trump javaslata szerint falat kellene építeni az USA és Mexikó közötti országhatáron, ezzel akadályozná meg, hogy a megfelelő dokumentumok nélkül érkező migránsok bejussanak az Egyesült Államokba. Miután ellátogatott a mexikói határra februárban, a pápa kijelentette, azok a politikusok, akik falakat építenének hidak helyett, „nem keresztények”. A kijelentése vitához vezetett. Vatikáni hivatalnokok később kijelentették, a pápa nem egy meghatározott elnökjelöltről beszélt.

Trump egy másik javaslata szerint a muszlimok és a terrorizmus sújtotta országokból érkezők betelepülését is be kellene tiltani.

Senkit sem lenne szabad arra kényszeríteni, hogy elhagyja otthonát”, mondta Ferenc pápa vasárnap a CNS jelentése szerint. „A gonosz viszont megduplázódik, amikor a szörnyű körülményekkel kell szembenézni, majd a migránst az emberkereskedő karmai közé vetik, hogy úgy jusson át a határon. Akkor pedig megháromszorozódik, amikor egy olyan országba érkezik, ahova a szebb jövő reményében indult el, de ehelyett kiutálják, kihasználják vagy esetleg rabságba kerül.”

Az Obama-adminisztráció szeptemberben jelentette be, hogy az Egyesült Államok 2017-ben 110 ezer menekült befogadását tervezi. A katolikus segélyszervezetek csoportjának egyik alelnöke üdvözölte ezt a bejelentést, de hozzátette, ez nem elegendő ahhoz, hogy megoldódjon a pillanatnyilag „világszerte 65 millió hontalan helyzete”.

Ferenc pápa szerint a politika „nem azoknak való, akik túlságosan kötődnek a tárgyi dolgokhoz vagy a tükörhöz, azoknak, akik szeretik a pénzt, a pazar fogadásokat, a fényűző házakat, a drága ruhákat, a luxusautókat”. A hatalom és a pénz utáni hajsza „beszennyezi a nemes célt”, amit a politika mint szolgálat jelent, mondta a pápa.

„Harcoljunk a félelem ellen egy életen át tartó szolgálattal, az emberek – főleg a szenvedők – iránti együttérzéssel és alázatossággal”, mondta a pápa. „A terror elleni legjobb gyógyír a szeretet. A szeretet mindent gyógyít.”