Ellenzéki megbeszélést tartottak Belgrádban


Összesen 16 párt, mozgalom és civil szervezet részvételével ellenzéki kerekasztal-megbeszélést tartottak pénteken Belgrádban, a Pokret za Preokret helyiségeiben, melynek központi témája a szabad és tisztességes választások voltak. A jelentősebb parlamenti pártok közül nem képviseltette magát a Dosta je bilo! (Elég volt! mozgalom) és a Dveri, jelen voltak viszont a Demokrata Párt képviselői.

foto-sast-300x225

(Fotók: preokret.org)

A megbeszélés kiindulópontjaként a részvevők egyetértettek abban, hogy Szerbiában jelenleg nem biztosítottak a tisztességes választások előfeltételei – mint ahogy hiányoztak ezek a feltételek az idei áprilisi általános választások idején is, amint azt az EBESZ júliusi keltezésű vonatkozó jelentése is megállapítja. Tekintettel arra, hogy Szerbia hamarosan ismét választás elé néz (már a jövő évben elnökválasztások lesznek, és esedékes a választások kiírása több önkormányzatban, köztük Belgrádban is), az ellenzék úgy értékelte, az első és legfontosabb közös feladat a szabad, tisztességes és mindenki számára egyforma feltételeket nyújtó választási feltételek kiharcolása.

Ennek érdekében a részvevők egy több pontos záradékot fogadtak el, melynek fontosabb pontjaiban követelik a szerb kormánytól, illetve minden illetékes igazságügyi szervtől a legutóbbi választások során tapasztalt szabálytalanságok és törvénytelenségek részleteinek felderítését, az ellenzéki pártok és képviselők törvény által biztosított arányos részvételét a közszolgálati médiumok politikai műsoraiban, és kezdeményezik egy közös bizottság létrehozását, amely állandó jelleggel figyelemmel kísérné az esetleges szabálytalanságokat és törvénytelenségeket, és ezekről értesítené a nyilvánosságot, valamint az igazságügyi szerveket.

A több mint két órán át tartó megbeszélés során a legtöbb felszólaló elvi szinten egyetértett abban, hogy az ellenzék szempontjából az lenne a legcélszerűbb és leghatékonyabb, ha sikerülne egy olyan közös jelöltet állítani a közelgő köztársasági elnökválasztásra, aki mögé az ellenzék egységesen fel tudna sorakozni, és aki így reális eséllyel vehetné fel a versenyt a Szerb Haladó Párt által állított jelölttel szemben. Ezzel kapcsolatos konkrét ajánlat azonban a pénteki megbeszélésen nem hangzott el – azon kívül, hogy az egyeztetést záros határidőn belül folytatni fogják.

A vajdasági székhelyű pártok és szervezetek közül a megbeszélésen egyedül a Magyar Mozgalom képviselői voltak jelen.

– A Magyar Mozgalom mindenképpen támogat minden arra irányuló törekvést, hogy már az elnökválasztások előtt teremtődjenek meg a szabad és tisztességes választások előfeltételei Szerbiában. Ugyanakkor meg kell jegyeznem, ennek a reális esélyei meglehetősek kicsik, mert a Szerb Haladó Pártnak és szövetségeseinek épp az az érdeke, hogy hatalmi pozíciójával visszaélve továbbra is ellenőrzése alatt tartsa az egész rendszert, és ezáltal bármi áron megőrizze hatalmát. Ugyanígy ésszerűnek tartjuk azt a gondolatot is, hogy az ellenzék egy közös jelölttel induljon az elnökválasztásokon, ezért részesei kívánunk lenni ennek az egyeztetési folyamatnak, de ezzel kapcsolatos végleges álláspontját a Mozgalom még nem alakította ki – nyilatkozta a pénteki egyeztetésről a Szabad Magyar Szónak Maglai Jenő, az MM vezetőségi tagja.