Bajmokon az Akácfához 1944. november 2-án éjjel tizenegy órakor 252 embert vittek ki és lőttek agyon. A szabadkai tömegsírban több mint ezren nyugszanak, de az, hogy pontosan mennyien, valószínűleg soha sem derül ki.

Bajmokon az Akácfánál ft. Paskó Csaba mondott imát szerdán, majd a hozzátartozók, a szabadkai önkormányzat, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa, a Vajdasági Magyar Szövetség, a Magyar Nemzeti Tanács, a Magyar Mozgalom és a környező települések, mint Bácsalmás, Madaras, Kunbaja – innen származó áldozatok is nyugszanak a vesztőhelyen – képviselői is elhelyezték az emlékezés virágait. A műsor után a hozzátartozók, gyermekek és unokák meggyújtották mécseseiket.

A szabadkai Zentai úti temető mellett, a valamikori Macskovics-féle téglagyár agyaggödrében több mint ezer ember nyugodhat. A tömegsíron ma emlékfal és a Vergődő madár elnevezésű szobor áll.

Az ökumenikus istentiszteleten részt vett a magyar és a horvát, valamint a német római katolikus egyház, az evangélikus, a református egyházak, valamint a Zsidó Hitközség képviselője is.

Bunford Tivadar, Szabadka város képviselő-testületének elnöke a város nevében szólt az egybegyűltekhez.

A mögöttem lévő emléktáblán 852 név áll. A későbbi kutatások és bejelentések alapján a két évvel ezelőtt kiadott könyv már 978 áldozatról számol be, de a kegyeleti bizottsághoz folyamatosan érkeznek be újabb bejelentések a még be nem jegyzett áldozatokról. Talán nem illik az áldozatokról csak a számok tükrében beszélni, ne váljanak ők csupán statisztikai adatokká. Elég csak annyit megemlíteni, hogy 57 húsz évnél fiatalabb áldozat nyugszik itt. Minden egyes név mögött egy családi tragédia áll – mondta Bunford.

Ez a rendezvény nem tetemrehívás, nem számonkérés, hanem megemlékezés és megbékélés – tette hozzá a szabadkai városi képviselő-testület elnöke.

Az emlékező beszéd után Szabadka önkormányzata nevében Bogdan Laban polgármester és Bunford Tivadar helyezték el a koszorút. Az emlékezés virágait a tartományi parlament nevében Pásztor István elnök, Aleksandra Đanković elnökhelyettes és Milenko Jovanov, az SZHP frakcióvezetője helyezte el. Koszorúzott dr. Pintér Attila magyar nagykövet és dr. Babity János főkonzul, a horvát főkonzulátus, a Magyar Nemzeti Tanács, a Német és a Bunyevác Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Szövetség, a Magyar Mozgalom, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület.

A megemlékezésen koszorúzott a Szerb Radikális Párt észak-bácskai körzetének három képviselője is.