A délvidéki magyar színjátszás napján átadták a legrangosabb vajdasági magyar színházi elismerést, a Pataki Gyűrű-díjat, amelyet idén Mezei Kinga színész, rendező érdemelt ki. A Pataki-gyűrű díj jelöltjei voltak még: Crnkovity Gabriella (Újvidéki Színház – Guppi); Magyar Attila (Újvidéki Színház – Kovácsok); Pálfi Ervin (szabadkai Népszínház Magyar Társulat – Rablók és gyilkosok); Lőrinc Tímea (Zentai Magyar Kamaraszínház – Május van, Tisztelt úr!) A magas rangú kitüntetést Mezei Kinga, az Újvidéki Színház és a Kosztolányi Színház színművésze a Piaf-marche című monodrámáért érdemelte ki. A díjazott meghatottan köszönte meg az elismerést, hiszen az előadás, amellyel kiérdemelte a díjat bevallása szerint nagyon közel áll a szívéhez.
– Egy olyan előadásról van szó, amely a színházi előadás és a koncert határait boncolgatja. Nagyon örülök a jelölésnek is és a díjnak. Nagyon hálás vagyok, mind a Kosztolányi Színháznak, mind az Újvidéki Színháznak, hogy ez a produkció létrejöhetett, valamint az egész csapatnak, aki ebben részt vett – mondta a díjátadó gálán Mezei Kinga.
Az elismerést a hagyományokhoz híven a tavalyi díjazott, Mezei Zoltán adta át a Pataki Gyűrű idei nyertesének. A díj ezer eurós pénzjutalommal jár.
A 10-es díjat, amellyel hagyományosan a színinövendékek jutalmazzák a szakma legjobbját, Crnkovity Gabriella, az Újvidéki Színház színművésze kapta a Guppi című előadásban nyújtott alakításért.