Pénteken került sor az Ékes beszéd elnevezésű egyetemista szónokversenyre. A verseny az idei évben is az Újvidéki Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke és a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar közös szervezésében zajlott le Újvidéken. A versenyt dr. Csányi Erzsébet tanszékvezető, és a zsűri elnöke, dr. Katona Edit nyitották meg.
Tíz hallgató vett részt a megmérettetéseken, a diákok szónok és felolvasó kategóriában versenyezhettek, akadt, aki mindkét kategóriában kipróbálta magát. A szónokverseny első részében egy sajátkezűleg előre megírt (maximum hat perces) beszéd előadását kellett bemutatniuk. A második részt egy rögtönzött beszéd követte, a helyszínen kapott témáról. A felolvasóversenyen a diákok egy önállóan választott, előre begyakorolt szöveget olvastak el, ezt követte a második kör, a helyszínen kapott kötelező szövegek felolvasása.
Szónoklat kategóriában a következő eredmény született: 1. Kanyó Fruzsina, 2. Józó Andrea, 3. Bicók Lilla, mindhárman az Újvidéki Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének hallgatói. Beszédverseny kategóriában: 1. Csóka Szabolcs, 2. Dudás Róbert, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar hallagatói, továbbá második helyezett lett Kanyó Fruzsina, a Magyar Tanszék negyedéves hallgatója is. Minden versenyző könyvjutalomban részesült.
A hattagú zsűrit tanárok és diákok alkották: Dr. Katona Edit (BTK, Magyar Tanszék, Újvidék), Novák Anikó (BTK, Magyar Tanszék, Újvidék), Csáki Edina (BTK, Magyar Tanszék, Újvidék, Kazinczy-díjas hallgató), Beke Ottó (MTTK, Szabadka), mgr. Takács Izabella (MTTK, Szabadka), Sós Nóra (MTTK, Szabadka, hallgató).
A továbbjutott hallgatóknak sok szerencsét kívánunk a budapesti és az esztergomi döntőkben!